Do crnogorskog pasoša može se doći i kupovinom apartmana u kondo hotelu

Kupovina apartmana u kondo hotelu ili hotelu koji je po mješovitom modelu poslovanja, a koji su na listi razvojnih projekata, računa se kao investicija za koju se može dobiti crnogorski pasoš po osnovu Vladinog projekta ekonomskog državljanstva.

To je potvrđeno “Vijestima” u Agenciji za promociju investicija (MIA) koja je dostavila podatak da se na listi razvojnih projekata u oblasti turizma trenutno nalazi sedam hotela za čiju izgradnju je Vlada dala zeleno svjetlo. Od toga su četiri po principu kondo poslovanja, a tri po modelu mješovitog poslovanja

Po kondo principu poslovanja gradiće se četiri hotela u Kolašinu i to “Kolašin Resort & Spa”, “Breza”, „Bjelasica 1450 Kolašin“ i “K16”, a po mješovitom modelu poslovanja gradiće se “Boka Place” u Tivtu, „Kraljičina plaža“ u Miločeru i „Durmitor Hotel and Villas“ na Žabljaku.

“Crnogorsko državljanstvo prijemom se može steći ulaganjem u razvojni projekat u oblasti turizma, koji podrazumijeva izgradnju hotela/mješovitog kompleksa, a samim tim i izgradnju hotela po kondo modelu poslovanja.

Podnosilac zahtjeva za prijem u državljanstvo individualno donosi odluku u koji od projekata s liste razvojnih projekata u turizmu će uložiti svoj novac”, rečeno je zvanično iz MIA.

Prema Zakonu o turizmu, razlika između kondo i mješovitog hotela je u tome što vlasnici apartmana u kondo hotelu moraju ih staviti hotelu na raspolaganje za izdavanje 10 mjeseci godišnje, a u mješovitom modelu poslovanja izdavanje je na dobrovoljnoj osnovi.

Kompanija “Adriatic Marinas” iz Tivta već je ponudila tržištu nekretnine iz kompleksa “Boka Place”, novog dijela luksuznog tivatskog nautičko-turističkog naselja Porto Montenegro, iako će gradnja početi tek krajem godine, a što su i svjetski mediji prenijeli.

Prema odluci Vlade, do crnogorskog pasoša se može doći kroz ulaganja u projekte turizma, prerađivačke industrije i poljoprivrede. Do sada nije prijavljen nijedan projekat za ulaganje u prerađivačku i poljoprivrednu industriju.

Trogodišnji program za sticanje crnogorskog državljanstva kroz ulaganje u investicije startovao je 1. januara 2019. godine i može biti dodijeljeno do 2.000 pasoša.

Iz MIA su objasnili da, prema odluci o sticanju ekonomskog državljanstva (član 11), razvojnim projektom u turizmu se podrazumijeva izgradnja hotela/mješovitog kompleksa u primorskom regionu i Podgorici s minimum pet zvjezdica, najmanje 60 smještajnih jedinica, minimalna investicija 15 miliona eura i minimum 80 novozaposlenih.

“Za sjeverni i centralni region (izuzev Podgorice) s minimum četiri zvjezdice, najmanje 35 smještajnih jedinica, minimalna investicija 5 miliona i minimum 25 novozaposlenih”, podsjetili su u MIA.

Aplikant može steći državljanstvo ako je na escrow račun položio 100.000 eura za razvoj manje razvijenih opština, za namjenu iz Zakona o regionalnom razvoju.

Može ga steći i ako je na račun uplatio najmanje 450.000 eura za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u Podgorici ili primorskom regionu, ili iznos od najmanje 250.000 eura za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u sjevernom ili središnjem regionu Crne Gore, osim Podgorice…

Jedan od uslova je da za crnogorsko državljanstvo može aplicirati stranac koji u Crnoj Gori ili drugoj državi nije pravosnažno osuđen i za kojeg je agent za ocjenu međunarodne podobnosti dao pozitivno mišljenje, uključujući dokaz o porijeklu novca namijenjenom za uplatu i ulaganja u skladu s Vladinom odlukom.

Država je od prodaje pasoša u okviru projekta ekonomskog državljanstva prihodovala do sada tri miliona eura. U budžetu, u ovoj godini je bilo projektovano 15 miliona od prodaje pasoša, a ta budžetska stavka je nula nakon rebalansa.

Ni Agencija neće o imenima
Iz Agencije nijesu mogli da kažu za koju investiciju je dodijeljen prvi pasoš u okviru projekta ekonomskog državljanstva.

“Izdavanje rješenja za prijem kao i izdavanje pasoša po prijemu u državljanstvo, u nadležnosti je Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore”, odgovorili su u MIA.

MUP je u okviru projekta ekonomskog državljanstva izdao 12 pasoša stranim državljanima, ali su njihova imena tajna. Taj resor se nedavno u odgovoru na pitanje “Vijesti” ko je dobio pasoš, pozvao na Zakon o državljanstvu kojima je precizirano kome MUP može dati podatke.

Prvi pasoš je dobio državljanin Rusije, što je zvanično potvrđeno u kompaniji “Henley & Partners”, koja je jedan od tri licencirana agenta za posredovanje u ovom projektu.

Vicepremijer Milutin Simović u parlamentu je u srijedu kazao da ne može saopštiti imena, pozivajući se na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. To je obećavano kada je predstavljan projekat.

“U pitanju su porodice koje imaju privatni biznis uz provjerenu kredibilnost, porijeklo njihovog novca za ulaganje, s potvrdom da nijesu umiješani u aktivnosti u vezi s terorizmom”, tvrdi Simović.

Izvor: Vijesti

Check Also

Crnogorski elektroprenosni sistem dijeli dividendu od preko 7,4 miliona eura

Održana je deveta vanredna Skupština akcionara Crnogorskog elektroprenosnog sistema, kojom je predsjedavao v.d. izvršnog direktora …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *