Posao u SAD: Od američkog sna ostali dugovi i krediti

Dodajte komentar

Umjesto prilike da ovo ljeto provedu u Americi i zarade, dijelu studenata iz Crne Gore i njihovim porodicama ostali su dugovi i krediti koje su podigli za učešće u programu “Work and Travel”, iako nijesu otputovali u “obećanu zemlju” zbog pandemije novog koronavirusa.

“Work and Travel” studentima omogućava da se tokom ljeta zaposle i rade u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), ali je ove godine, zbog pandemije, program bilo nemoguće organizovati za one studente koji nisu dobili vize, što je slučaj i sa studentima iz Crne Gore. Iz agencija koje godinama posreduju u zapošljavanju mladih u Americi i ranije su kazali da će, ukoliko do realizacije programa ne dođe ili iz drugih razloga prijavljeni ne budu u mogućnosti da odu u SAD i zaposle se preko ljeta, kandidati moći da računaju da im dio uplaćenih sredstava bude vraćen. Govorili su i da to da li će i u kojem iznosu studentima koji su prijavljeni za program, ako on bude otkazan, sredstva biti vraćena, zavisi od više faktora.

“Ako neko uplati novac za program, a ne dobije vizu, veći dio uplaćenog iznosa biće refundiran”, rekao je ranije “Vijestima” David Knežević iz agencije WAT.

Janković i Janko Bošković iz “Atic Plus” rekli su tada da, ukoliko se desi da program bude otkazan, studenti mogu da računaju da im najveći dio iznosa bude vraćen, a da agencije zadržavaju 15 do 25 odsto, na ime realizovanih troškova.

Janković je “Vijestima” rekao da je Atic Plus agencija zadržala 250 od 1.500 dolara, a da 250 dolara studenti mogu da iskoriste sljedeće ljeto.

“Nemamo nijednog nezadovoljnog studenta ovim niti pritužbe roditelja”, kazao je on.

Roditelji studenata koji su kontaktirali redakciju, tvrde da im je iz agencije WAT traženo da potpišu izjavu o odustajanju, a da je iznos koji zadržava agencija veći od ranije najavljivanog.

Kad je postalo izvjesno da ovog ljeta neće raditi u SAD, roditelji studenata koji su kontaktirali s redakcijom, tvrde da im je iz agencije traženo da potpišu izjavu o odustajanju, a da je iznos koji zadržava agencija veći od ranije najavljivanog – skoro trećina ranije uplaćenog.

“Iz agencije zahtijevaju od studenata da potpišu jednostranu izjavu da odustaju od putovanja i na taj način zadrže 399 dolara i još 35 dolara na ime servisa. U tom iznosu, oni ne navode da zadržavaju i 97 eura, odnosno 110 dolara koje su studenti uplatili da bi kontaktirali s ‘američkim sponzorom’. Tako dolazimo do iznosa od 544 dolara, a studenti nisu pošli na program i prema svemu sudeći i neće. Da problem bude veći, većina roditelja koje poznajem, ali i ja, podigli smo kredite da bismo obezbijedili djeci to putovanje. Sada je ostao samo kredit koji treba vraćati, a kako i od kojih para – ne pita niko”, ispričala je majka studenktinje, koja je bila prijavljena na ljetnji program zapošljavanja u SAD.

Za posao u Americi za nju i njene drugarice, kako je ispričala sagovornica “Vijesti”, posredovala je agencija WAT Montenegro iz Podgorice. Dodaje i da je slično i u drugim agencijama.

“I druge agencije na isti način zadržavaju sredstva, a to je da potpišu jednostrano izjavu da odustaju od programa”, kazala je ona.

David Knežević iz agencije WAT rekao je redakciji da je program aktivan u Americi, ali da usljed pandemije koronavirusa oni studenti koji nisu mogli da dobiju vize, ove godine ne učestvuju u njemu.

“Usljed pandemije, nemoguće je bilo za studente koji nisu dobili vize da odu u Ameriku. Program je aktivan u SAD i studenti jednog broja zemalja su uspješno na njemu. S obzirom na to da nisu dobili vize, u skladu s ugovorom, studentima je ponuđena refundacija sredstava ili korišćenje tih sredstava za sljedeće ljeto”, kazao je on “Vijestima”.

Na pitanje o kojem je iznosu riječ, on je rekao da oni koji su agenciji uplatili cio iznos na ime programa, uplaćena sredstva bez gubitaka mogu da koriste za sljedeće ljeto.

“Imamo veliku sreću i da dobar broj studenata razumije da nije do nas sve što se desilo u svijetu, već da je uticalo na sve moguće u vezi s putovanjima bilo gdje. Skoro sa svim studentima postigli smo sporazumno ili prenos za sljedeće ljeto ili refundaciju, što nam je važno, jer planiramo da se ovim bavimo još dugo”, rekao je on.

Dodaje da je svjestan da ima i onih studenata koji smatraju drugačije.

“I smatraju da smo mi odgovorni za to što nije bilo viziranja, što se desio kovid-19 i što nisu mogli da odu na program, da svaki trošak može da se refundira, što, nažalost, nismo u mogućnosti, niti bi bilo ispravno prema američkim partnerima, koji su na njihovom programu radili nekoliko mjeseci i koji nisu nimalo krivi za stanje u svijetu”, poručio je on.

Dokument koji korisnici programa potpisuju s tom agencijom naziva se “izjava o odustajanju od putovanja po WAT USA 2020… zbog nemogućnosti ispunjenja usljed više sile (pandemije virusa kovid-19)”.

Potpisivanjem izjave, korisnik potvrđuje da je WAT Montenegro “preduzeo sve radnje na koje je bio obavezan i u cjelosti ispunio obaveze…”.

“Ovom izjavom jednostrano odustajem od putovanja i potvrđujem da sam saglasan da se iznos koji sam uplatio od 1.534 dolara, prilikom povrata umanji za 399 dolara i iznos od 35 dolara na ime servisa. Saglasan sam s predlogom WAT da, ukoliko sljedeće godine budem član WAT USA programa, iznos od 200 dolara iskoristim u sljedećoj godini, što bi značilo da ću biti u obavezi da sljedeće godine uplatim iznos manji od 200 dolara”, piše u tekstu izjave, kojom korisnik agenciju oslobađa bilo kakvih daljih potraživanja.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *