Montenegro Airlines neće poravnanje sa Đurišićem

U Osnovnom sudu juče je održano ročište po tužbi bivšeg izvršnog direktora i predsjednika borda direktora Montenegro Airlinesa (MA) Zorana Đurišića protiv te kompanije, kojom traži isplatu oko 66 hiljada eura. Osnovni sud je jednom presudio u korist Đurišića, tačnije djelimično u njegovu korist, tj. da mu se isplati 46 hiljada eura, dok je zahtjev za ostalih 20 hiljada odbijen.

Sredinom juna ove godine Viši sud je ukinuo presudu Osnovnog suda iz jula prošle godine, na je juče kod sudije Milice Radović održano ročište u kojem su se punomoćnici stranaka u postupku, advokat Marko Radović i Bojana Španjević, izjasnili naukidnarješenja. Sud je odlučio da ponovo angažuje vještaka koji će uraditi nalaz u ponovnom postupku u vezi naknada za godišnje odmore, umanjenje zarada…

Ukinutom presudom MA je bio dužan da bivšem direktoru isplati 46 hiljada eura sa kamatama zbog neisplaćenog uvećanja zarade za minuli radni staž od novembra 2008. do avgusta 2013. godine. Đurišićevi zahtjevi da mu se isplati 8,3 hiljade eura za razliku između ugovorene i isplaćene zarade, kao i 7,8 hiljada eura na ime naknade za neiskorišćene godišnje odmore za 2010. i 2011.

Viši sud je ocijenio da su nalaz i mišljenje vještaka nepotpuni, te da Osnovni sud nije na pouzdan način utvrdio da li je tužiocu za sporni period obračunat minuli rad. Ukidnom presudom je navedeno da nije prihvatljiva odluka Osnovnog suda kojom je odbijen zahtjev Đurišića za isplatu razlike između ugovorene i isplaćene zarade, kao i da nema valjanih razloga u dijelu odluke o zahtjevu za naknadu štete zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora.

Đurišić je juče za “Dan” kazao da je on htio da se sa MA poravna, ali da su iz kompanijeto odbili.

“Osnovao sam MA, a nisam dobio nijedan euro kada sam otišao iz kompanije. Htio sam da pristanem i da dobijem 20-30 odsto manje nego što je traženo tužbom, kako bismo se poravnali, ali je odbijeno. Bojim se da kompanija ne ode u stečaj. Ako se to desi, onda ću imati problema da naplatim dug, ako presuda bude u moju korist”, rekao je Đurišić.

Vlada je Đurišića razriješila funkcije polovinom 2013. godine, nakon 19 godina upravljanja kompanijom sa pozicija izvršnog direktora i predsjednika borda. Jedno vrijeme je obavljao obje funkcije, što nije bilo u skladu sa propisima.

Izvor: Dan

Check Also

Konstituisan OU metalurgije i metaloprerađivačke industrije

Novi saziv Odbora udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije Privredne komore Crne Gore konstituisan je 22. …

Leave a Reply

Your email address will not be published.