Još se ne zna kada će stečaj u KAP-u biti završen

Dodajte komentar

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je juče u Skupštini da nije moguće prognozirati kada će se okončati stečaj u Kombinatu aluminijuma (KAP).

Ona je, odgovarajući na poslaničko pitanje Radoša Zečevića iz DF-a, istakla da stečaj u KAP-u nije u nadležnost njenog resora, već Privrednog suda.

“Okončanje bilo kojeg, pa i ovog stečajnog postupka uslovljeno je okončanjem niza parnica koje su u toku, kao i okončanjem međunarodnih sudskih i domaćih postupaka. Ne možete od mene očekivati da dam informaciju kada će stečaj biti zaključen, jer je to u nadležnosti stečajnog upravnika, stečajnog sudije i Privrednog suda. Ministarstvo ekonomije niti može, niti smije uticati na stečajni postupak, njegovo trajanje i funkcionisanje”, rekla je ministarka.

Stečaj u podgoričkom preduzeću traje sedam godina. Nikšićka kompanija Uniprom kupila je fabriku 2014. godine i do danas uložila više od 40 miliona eura u postojeće i nove kapacitete. Sekulić je navela i da KAP trenutno ima 567 radnika, od kojih 34 u novootvorenoj fabrici za proizvodnju legura u formi malih ingota. Prosječna neto plata u kompaniji je, kako je dodala, oko 790 eura.

“Nakon otvaranja stečajnog postupka, nastavljena je proizvodnja kako bi se spriječilo havarijsko gašenje KAP-a koje bi prouzrokovalo znatnu materijalnu štetu i ekološke posljedice većih razmjera nastale usljed eksplozije i isparavanja štetnih gasova opasnih po zdravlje i život ljudi”, kazala je ministarka.

Radulović: Ministarko da li Vas je stid? Sekulić: Ponosna sam i nije me sram

Poslanik DF-a Branko Radulović tvrdi da je ministarka za vrijeme mandata svojim potpisima bila saučesnik radnji koje su imale trajne ekonomske, ekološke i razvojne štete po Crnu Goru. On tvrdi i da je država bankrotirala.

“Danas nema nijednog čovjeka u svijetu, EU, u Crnoj Gori i na Balkanu koji ne kaže da je ovo katastrofa u Crnoj Gori. Da li Vas je stid što je Crna Gora u ovakvom ekonomskom stanju danas? Da li Vas je stid što je pokrivenost izvoza uvozom samo 13,3 odsto”, pitao je Radulović, navodeći da je protiv Sekulić, sa još deset ljudi, podnio tri krivične prijave.

Prema njegovim riječima, Specijalno državno tužilaštvo je ocijenilo da su utemeljene.

Sekulić je poručila da nema čega da se srami.

Ne da me nije sram i stid, nego sam izuzetno ponosna na svaku aktivnost mojih kolega i mene. I sve što smo radili, radili smo u skladu sa zakonom“, istakla je ministarka.

Ona je navela da je za vrijeme njenog mandata Elektroprivreda vraćena u državno vlasništvo za 230 miliona umjesto za 250 i to za dvije umjesto za sedam godina.

Završeno je i preuzimanje Rudnika uglja Pljevlja. Bilo je i predloga da se RUP šalje u stečaj i preuzme za jedan euro, ali su tvorci te ideje zaboravljali da to znači automatsko gubljenje koncesije i otpuštanje više od 900 radnika“, rekla je Sekulić, ukazujući i na značaj podmorskog kabla i projekte u oblasti zelene energije.

Značajnim smatra i uvođenje neradne nedjelje za trgovine na malo i veliko.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *