EU po prvi put više struje dobija iz obnovljivih izvora nego iz fosilnih goriva

Dodajte komentar
Ilustracija

Količina struje koju države članice Evropske unije dobijaju iz obnovljivi izvora je prvi put premašila ugalj, naftu i gas, pokazuju nove analize koje prenosi portal Euractiv.

Vetar, solarna, hidro i bioenergija proizvela je 40 odsto električne energije u 27 zemalja članica u prvoj polovini godine, prevazilazeći fosilna goriva koja su činila 34 odsto, prema klimatskom analitičkom centru Ember.

Kao rezultat toga, emisije ugljenika u bloku opale su za gotovo četvrtinu u prvoj polovini 2020. godine.

Iako je potražnja za električnom energijom u EU opala za 7 odsto zbog pandemije, proizvodnja iz obnovljivih izvora porasla je za 11 odsto, za šta su odgovorne nove vjetro i solarne instalacije, koje su proizvele rekordnu petinu električne energije u Evropi.

U Danskoj, 64 odsto električne energije je proizvedeno snagom vjetra i sunca.

U međuvremenu, proizvodnja fosilnih goriva opala je za 18 odsto, a upotreba uglja je zabilježila najveći pad.

Korišćenje uglja za proizvodnju električne energije opalo je za 95 odsto u Portugalu i za 58 odsto u Španiji u proteklih nekoliko godina.

Potražnja za ugljem opala je i u Njemačkoj, dok je Poljska po prvi put proizvela više električne energije koristeći ugalj, više od svog suseda i svih ostalih zemalja članica zajedno.

Prošle nedjelje, Poljska je objavila plan pomoći za svoj sektor eksploatacije uglja, koji pati od pada potražnje, jeftinijih alternativa i nagomilanih finansijskih gubitaka.

Poljska još uvjek nema plan kako da izbaci ugalj iz proizvodnje električne energije i tek treba da potpiše evropski sporazum o štetnim emisijama.

Poljska je bila jedna od najugroženijih zemalja EU zbog pada potražnje za električnom energijom, a takođe ima drugu najskuplju električnu energiju u Evropi, prenosi portal Novaekonomija.com.

Proizvodnja struje iz gasa pala je za 6 odsto, a smanjenje je registrovano u 11 zemalja, uključujući i zemlje južne Evrope.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *