Eko-tim podnio Inicijativu za objavljivanje studije ekonomske opravdanosti projekta ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja

Dodajte komentar

NVO Eko-tim je juče ispred Platforme za pravednu tranziciju podnio Inicijativu Elektroprivredi Crne Gore za objavljivanje studije ekonomske opravdanosti projekta ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja.

Nakon saopštenja NVO Eko-tim o nepostojanju studije izvodljivosti za projekat ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja, informaciji koju smo na jednom javnom događaju dobili od predstavnika EPCG-a, u javnosti su se ipak mogle čuti različite informacije o postojanju studije kojom se potvrđuje ekonomska opravdanost ovog projekta, te još uvijek nije jasno da li je bilo koja vrsta analize povodom ovog projekta zaista urađena.

“Iz tog razloga smatramo neprihvatljivim neobjavljivanje takve analize ukoliko ona zaista postoji, a sa druge strane još neprihvatljivijom činjenicu da se ovom projektu pristupilo na način da studija izvodljivosti za ovaj projekat nije ni urađena. Projekat ekološke rekonstrukcije je kapitalni projekat, sa dalekosežnim posljedicama ne samo po crnogorsku energetiku i životnu sredinu, nego i socio-ekonomske prilike u zemlji što dodatno obavezuje menadžment EPCG da detaljnije kroz pripremu studije izvodljivosti sagleda finansijsku i ekonomsku opravdanost ovog projekta. Podsjećamo takođe da je u oktobru prošle godine razvijena analiza ‘’Uticaj sistema trgovanja emisijskim kvotama (ETS) na poslovanje Termoelektrane Pljevlja’’ koju je za potrebe NVO Eko-tim sačinio dipl.ing. Momir Škopelja, samostalni savjetnik za energetiku. Kvalitet ovog dokumenta ogleda se u tome što što je baziran na projekcijama kretanja cijena CO2 čija su osnova zadnje procjene Reutersa, projekcijama kretanja cijena električne energije iz studije SEERMAP iz 2017.god, kao i procjeni sadašnjih troškova proizvodnje električne energije iz TE Pljevlja koju je uradila Energetska zajednica”, navodi se u saopštenju Eko-tima.

U svim ostalim elementima, kako navode, ova analiza se bazira na podacima iz studije Deloitte-a iz 2016.god. koja je korišćena kao osnova za donošenje odluke o izgradnji Bloka II TE Pljevlja. Iz te studije je preuzeto čak i izjašnjenje Ministarstva održivog razvoja i turizma o postepenoj primjeni sistema EU ETS u periodu 2026-2031.god, iako se usvajanjem Predloga zakona o zaštiti od negativnih uticaja od klimatskih promjena, nedvosmisleno najavila da će se sa primjenom mehanizma plaćanja emisija CO2 početi i ranije nego što je to ranije planirano.

“Zaključci ove analize upućuju na to da je isplativost ove investicije vrlo upitna, što nas dodatno motiviše da dobijemo uvid u analizu koja dokazuje suprotno. Iz ovih razloga pozivamo menadžment EPCG da objavi analizu kojom su sve projekcije najbitnijih troškova (prvenstveno proizvodnih troškova i troškova CO2) i prihoda po osnovu prodaje struje uzete u obzir a koje su sa druge strane pokazale finansijsku isplativost projekta za narednih 30 godina kako je to najavljeno iz EPCG, a što je takođe vrlo upitno s obzirom na trenutnu situaciju i pritisak EU da se sve termoelektrane u EU zatvore između 2035. i 2040. godine”, navode u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *