Wall Street porastao nakon nesigurnog trgovanja

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, nakon nesigurnog trgovanja, a u fokusu ulagača bili su kvartalni poslovni izvještaji kompanija i pregovori o novim podsticajnim ekonomskim mjerama u Washingtonu.

Dow Jones indeks ojačao je 165 bodova ili 0,52 posto, na 27.005 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,57 posto, na 3.276 bodova, a Nasdaq indeks 0,24 posto, na 10.706 bodova.

Tokom cijelog dana ti su se indeksi izmjenjivali u negativnom i pozitivnom području, no dan su ipak završili u plusu.

„Ulagači žele prihod, a ne mogu ga dobiti na tržištu obveznica, pa kupuju dionice. No, premda su indeksi ponovno porasli, čini se da su ulagači sve oprezniji”, kaže Peter Cardillo, ekonomist u tvrtki Spartan Capital Securities.

A oprezni su zbog nepopustljivog širenja koronavirusa, kojim je u svijetu dosad zaraženo više od 15 milijuna ljudi, a umrlo ih je više od 600 hiljada.

U SAD-u je u utorak po prvi put zabilježeno više od 1.000 umrlih u jednom danu, pa je ukupan broj žrtava tog virusa dostigao 142 hiljade. Predsjednik Donald Trump upozorio je da bi situacija mogla biti i gora prije nego što se poboljša.

Azijska tržišta: Blagi pad indeksa zbog novih američko-kineskih napetosti

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica blago pale jer su ulagači zabrinuti zbog rasta napetosti između SAD-a i Kine, dok su vijesti o mogućim novim podsicajnim mjerama u američkoj ekonomiji u drugom planu.
MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,3 posto.

Pritom su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,3 i 0,4 posto, dok su u Južnoj Koreji i Šangaju pale između 0,9 i 1,2 posto.

Na Tokijskoj se berzi zbog praznika danas ne radi.

Na samom početku trgovanja MSCI indeks blago je porastao, zahvaljujući jučerašnjem rastu cijena dionica na Wall Streetu, no kasnije je zaronio u negativno područje zbog znatnog pada berzi u Južnoj Koreji i Kini.

Posljedica je to rasta tenzija između SAD-a i Kine, nakon što je Washington naredio Kini da zatvori njen konzulat u Houstonu zbog špijuniranja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *