Vlada predstavlja treći paket mjera

Dodajte komentar

Vlada će danas predstaviti treći paket ekonomskih mjera podrške građanima i privredi.

Konferencija na kojoj ćemo saznati mjere podrške, počeće u 16 sati, u Vili Gorica.

Treći paket ekonomskih mjera koji će do 2022. godine koštati 67,85 miliona, omogućiće očuvanje i restrukturiranje crnogorske ekonomije, održavanje postojećih investicija i stvaranje pretpostavki za podršku novim investicijama i diversifikaciju naše ekonomije.

Paket za najugroženiji turistički sektor sadržaće smanjenje stope PDV-a na usluge hrane i pića sa 21 na sedam odsto na godinu, subvencionisanje kamatnih stopa na reprogram kredita kod banaka i Investiciono-razvojnog fonda (IRF), subvencije za izdavaoce privatnog smještaja, povoljnije kredite za likvidnost

Predložena je i subvencija od 50 odsto minimalne bruto plate za roditelja, odnosno, staratelja djece do sedam godina zbog zatvaranja vrtića usljed pogoršane epidemiološke situacije. Zaj iznos je 111 eura po zaposlenom, a poslodavac se oslobađa dadžbina u iznosu od 71 euro.

U trećem ekonomskom paketu za IT sektor su predviđene olakšice za početak poslovanja – startapovi oslobođeni poreza do pet godina, umanjenje poreze i doprinose za zapošljavanje do 50 odsto u inovacionoj djelatnosti, oslobađanje poreza i doprinosa za rad na inovativnim projektima, oslobađanje poreze na dobit u stoprocentnom iznosu za reinvestiranje u projekte i za ulaganje u startapove i fondove za finansiranje inovativnih projekata, kao i za donacije naučno-istraživačkim institucijama. Predviđeno je umanjenje poreza na nepokretnost za izgradnju infrastrukture za inovacionu djelatnost i uspostavljanje Fonda za inovacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *