URA traži ukidanje PDV-a za ugostitelje dok traje pandemija

Dodajte komentar

Građanski pokret URA predložio je izmjene člana Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) kojima bi se omogućilo smanjenje stope PDV-a na nula odsto preduzećima koja pružaju ugostiteljske usluge, dok traje pandemija koronavirusa.

„U situaciji kada imamo pad turističke posjete od čak 92 odsto u julu i, samim tim, ugroženu likvidnost crnogorske privrede, ova mjera će umnogome olakšati poslovanje našim ugostiteljima. Dok se oni svojski trude da servisiraju svoje obaveze i redovno isplaćuju plate zaposlenima, država mora sprovesti mjere koje će ih zaštititi u kriznom periodu”, naveli su u pokretu URA.

Predložene izmjene bi, kako smatraju, bile na snazi dok god traje pandemija izazvana koronavirusom u Crnoj Gori.

Iz te partije su kazali da se kriza izazvana Covid-om 19 osjeća u svakom segmentu i zato je potrebno da se zajednički odgovori na posljedice koje ona proizvodi.

“Kriza i dalje itekako utiče na poslovanje najvećeg broja ugostitelja u Crnoj Gori na način da im je opstanak doveden u pitanje. Istovremeno, Vladin treći paket mjera pomoći privredi i dalje lebdi u oblacima, neophodno je da država, makar na ovaj način, pomogne svim ugostiteljima u Crnoj Gori. Ne treba zaboraviti da je naša Vlada, do sada, od svih država u regionu najmanje novca “upumpala” u privredu”, kazali su iz URA-e.

Primjera radi, mjera slična toj koju predlaže URa je, od početka jula, već na snazi u Austriji, gdje je PDV za ugostitelje drastično smanjen kako bi se pomoglo njihovo poslovanje i, u konačnom, sačuvao njihov opstanak.

Iz URA-e tu inicijativu smatraju svrsishodnom i prilagođenom trenutku u kome se nalazi.

“Navedena inicijativa i predlog izmijena Zakona o PDV-u pokret URA upućuje javno Vladi, Privrednoj komori (PKCG) kao krovnoj instituciji naših privrednika, Uniji poslodavaca i reprezentativnim sindikatima kao socijalnim partnerima u okolnostima djelovanja globalne ekonomske krize”, kazali su iz URA-e.

U toj partiji smatraju da je sada vrijeme kada sve razlike moraju da se ostave po strani, i kada se mora sačuvati svako radno mjesto i pomoći privredu i poslovne aktivnosti u Crnoj Gori.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *