Srbija razmatra produžavanje moratorijuma na otplatu kredita za bar još dva mjeseca

Dodajte komentar

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je sa guvernerkom NBS Jorgovankom Tabaković razgovarao o dodatnom moratorijumu na kredite pod određenim uslovima, kako za pojedince, tako i za preduzeća, bar za još dva mjeseca.

U prvom setu mjera privreda je dobila mogućnost moratorijuma na kredite tokom tri mjeseca. Mogućnost stopiranja rata iskoristilo je više od 92 odsto preduzeća.

Prethodni moratorijum je trajao 90 dana, a banke i lizing kuće su obavještenja o ponudi bile dužne da objave na svojim internet stranicama u roku od tri dana od stupanja na snagu odluke, dok je dužnik imao rok od deset dana od dana objavljivanja da tu ponudu odbije, a ako to nije učinio – smatra se da je ponuda prihvaćena tog desetog dana.

Nakon prestanka moratorijuma, klijent nastavlja redovno da izmiruje svoje obaveze, prema predviđenom planu, a period otplate faktički se produžava za tri mjeseca, dok se kamata obračunata tokom moratorijuma pripisuje dugu i ravnomjerno raspoređuje na broj preostalih rata.

Naime, Narodna banka Srbije je 17. marta ove godine usvojila odluke kojima se propisuje zastoj u otplati obaveza dužnika.

Moratorijum je propisan za sve dužnike koji su to željeli (fizička lica, poljoprivrednike i preduzetnike i privredna društva), a podrazumijevao je zastoj u otplati obaveza po svim osnovama – bilo kredita ili kartica.

Klijenti koji su prihvatili moratorijum svoju pozajmicu će otplaćivati tri mjeseca duže, a mesečna rata će im i za nekoliko eura biti uvećana.

Izvor: Bankar.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *