Qatar Airways traži pet milijardi dolara odštete zbog blokade

Dodajte komentar

Qatar Airways zatražiće od Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Egipta najmanje 5 milijardi USD (4,3 milijarde eura) odštete za zatvaranje svog vazdušnog prostora.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su sve veze s Katarom u junu 2017. jer finansira terorizam i podržava Iran. Uprkos negiranju iz Dohe, uveli su državnu blokadu.

Katarskim avionima zabranjeno je slijetanje na njihove aerodrome i ulazak u njihov vazdušni  prostor, što je narušilo trgovinske i pomorske veze i zatvaranje granica, uključujući jedinu kopnenu granicu zemlje sa Saudijskom Arabijom.

U kompaniji Qatar Airways uvjereni su da su mjere usmjerene protiv njih, prisiljavajući ih da otkazuju svoje poslovanje, uništavajući vrijednost ulaganja i nanoseći štetu njihovim operacijama na globalnom nivou.

Katarska aviokompanija stoga je odlučila da naplati odštetu od tih zemalja kroz četiri arbitraže povezane s tri ugovora, uključujući arapski ugovor o ulaganju, saopštila je juče ta kompanija.

– Nakon više od tri godine napora da se spor riješi mirnim dijalogom, koji nije donio rezultata, odlučili smo da izdamo arbitražna obavještenja. Koristićemo sva pravna sredstva da zaštitimo naša prava i osiguramo potpunu naknadu za kršenja, rekao je izvršni direktor Qatar Airways-a Akbar al Baker.

Zbog ograničenja vazdušnog prostora i spora s arapskim blokom, aviokompanija se morala osloniti na Iran ili rutu kroz iranski vazdušni prostor. To je produžilo i poskupilo veze.

Prošle sedmice Katar i njegovu pravnu borbu protiv zemalja koje su pokrenule vazdušnu blokadu takođe je podržao Vrhovni sud Ujedinjenih naroda. Međunarodni sud u Hagu (ICJ) presudio je da je Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva (ICAO) nadležna za intervenciju u sporu.

ICAO je već 2018. presudio da je nadležan za tužbu Katara, koji je te zemlje optužio da krše konvenciju koja reguliše slobodan prolazak katarskih putničkih aviona kroz strani vazdušni prostor.

Četiri države se nisu se složile s odlukom i apelirale su na ICJ da proglasi odluku ICAO-a “ništavom”. Sud je odbio tu žalbu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *