Plastika izlazi iz upotrebe: Stižu ekološke kartice

Dodajte komentar

Mastercard pokreće održivi kartični program kako bi svoje izdavače kartica prebacio na zelenije alternative poput reciklirane, biorazgradive i okeanske plastike.

Godišnje se proizvede oko šest milijardi platnih kartica – većina ih je napravljena od nebiorazgradive plastike poput PVC-a (polivinilhlorida). Zamijenjene svake 3-4 godine, te kartice zajedno doprinose oko 5,7 miliona tona viška plastike na odlagalištima širom svijeta.

Mastercard je pokrenuo Green Payments Partnership (GPP) 2018. godine kako bi se pomoglo industriji plaćanja da smanji svoje oslanjanje na upotrebu PVC plastike u proizvodnji kartica.

– Naš je cilj jednostavan: želimo pomoći bankama da ponude potrošačima više ekoloških kartica, i preduzimamo konkretne korake kako bismo postigli tu promjenu, kaže Ajay Bhalla, predsjednik kompanije Cyber ​​& Intelligence, Mastercard. – Na ovaj način svima koristi – to je bolje za okolinu, bolje za poslovanje i zadovoljava potrebe potrošača.

Već više od 60 finansijskih institucija – uključujući banke s višim slojem kapitala kao što su DBS, Santander i Crédit Agricole – će početi sa izdavanjem kartice s odobrenim materijalima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *