Kome će biti produžena pomoć: Za subvencije za plate 18 miliona eura

1 komentar

Državni budžet će koštati 18 miliona eura nastavak tromjesečnog subvencionisanja zarada zaposlenih dijela privrede, onih koji su u karantinu/samoizolaciji i na plaćenom odsustvu zbog mjera te za novo zapošljavanje – procjena je u okviru trećeg paketa mjera, saznaju „Vijesti“.

Planirano je da subvencije od 50 do 100 odsto minimalne bruto zarade budu za jul, avgust i septembar.

Predviđa se učešće države u zaradama za oko 25.000 zaposlenih.

Vlada će danas predstaviti nove sanaciono-razvojne ekonomske mjere, tačno tri mjeseca od usvajanja drugog dijela podrške građanima i privredi zbog korona krize.

Učešće države

Produženo subvencionisanje pune minimalne bruto plate (222 eura po zaposlenom i poslodavac se oslobađa dažbina od 142 eura ) predviđeno je za zatvorene djelatnosti (ugostiteljski objekti čiji je rad zabranjen, vrtići…).

Subvencija za registrovane zaposlene u sektoru turizma i novo zapošljavanje iznosi 70 odsto minimalne plate (155 eura po zaposlenom i 100 eura manje dažbina poslodavcu).

Iz budžeta svih poreskih obveznika će biti nastavljeno subvenioniranje plata za ugostiteljstvo i drumski saobraćaj sa 50 odsto minimalne plate, što je 111 eura po zaposlenom i poslodavac se oslobađa dažbina za 71 euro.

U kategoriji pomoći za polovinu minimalne plate su i plaćanja za zaposlene u karantinu i samoizolaciji i za one koji su na odsustvu zbog čuvanja djece do sedam godina usljed mjere o zatvaranju vrtića zbog suzbijanja epidemije koronavirusa.

Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da je oko 65 hiljada zaposlenih dobilo subvenciju kroz drugi paket mjera i da su isplaćene za 15 hiljada preduzeća, za šta je bilo potrebno oko 33 miliona eura.

To se odnosilo na plate za april i maj.

U junu su produžene subvencije i do sredine ovog mjeseca isplaćeno je oko četiri miliona za subvencije dijela junskih zarada za sektore turizma, ugostiteljstva i prevoza putnika.

Drugi paket podrške države za april i maj je vrijedan 46 miliona eura s bruto efektom od 75 miliona.

Dio mjera je prolongiran za jun.

U martovskom – prvom dijelu pomoći je glavno bilo odlaganje plaćanja kreditnih i poreskih obaveza.

Na zamjerke o kašnjenju trećeg ekonomskog paketa, koju će vlast promovisati uoči parlamentarnih izbora, iz Vlade su odgovorili da su “pomno pratili i analizirali dešavanja u privredi da bi došli do adekvatnih mjera”.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Sve je to lepo,ali sta se dogadja sa ljudima koji su na evidenciji nezaposlenih i koji tek sada ne mogu doci do posla a nemaju druga primanja.O njima niko nikada ne pise osim sto se evidentiraju kao nezaposleni,ali su gradjani koji zive u ovoj zemlji,glasaju i treba i oni da placaju dazbine i obaveze istoj domovini u kojoj su? Pitanje kako i kada oni dolaze na red za preko potrebnu pomoc,da li iko cuje njihov zov?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *