Južna Koreja u recesiji

Dodajte komentar
Seul

Južnokorejska ekonomija je skliznula u recesiju u drugom tromjesečju, zabilježivši najveći pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u više od dvije decenije, usljed mjera socijalnog distanciranja zbog virusa korona koje su ukočile proizvodnju i izvoz.

Četvrta po veličini azijska ekonomija pala je, prema desezoniranim podacima, za 3,3 odsto u kvartalu april-jun u odnosu na prethodna tri mjeseca ranije, objavila je danas centralna banka Koreje, prenosi Rojters, dodajući da je to najoštriji pad od prvog tromjesečja 1998.

Na međugodišnjem nivou, južnokorejski BDP je potonuo za 2,9 procenata.

Izvoz, koji čini skoro 40 posto ekonomije, pao je 16,6 odsto na kvartalnom nivou, najviše od 1963. godine, a fabička proizvodnja i uslužni sektor su registrovali smanjenje od 9,0, odnosno 1,1 procenat, respektivno.

Jednu svijetlu tačku predstavlja rast privatne potrošnje od 1,4 posto u navedenom periodu, zahvaljujući jednokratnoj isplati državne novčane pomoći građanima što se odrazilo na povećanje potrošnje na usluge restorana, na kupovinu odjeće i na potrošnju na slobodne aktivnosti.

Vlada je do sada izdvojila sredstva za podršku privredi i građanima u iznosu od 231 milijardu dolara.

Korejska centralna banka je prošle nedjelje najavila da je neizbježna revizija njene projekcije ekonomskog pada od 0,2 posto za 2020, a Međunarodni monetarni fond predviđa pad BDP-a Južne Koreje od 2,1 odsto za tekuću godinu.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *