Dug Velike Britanije porastao na rekordnih 128 milijardi funti

Dodajte komentar

Zaduživanje britanske vlade poraslo je na rekordnih 128 milijardi funti (162 milijarde dolara) u prva tri mjeseca finansijske 2020/21. godine.

To je period zaključno sa junom, tokom najstrožih mjera ograničenja kretanja zbog Kovida-19.

To je više nego udvostručen iznos zaduživanja u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Rojters i dodaje da većina ekonomista smatra da će dug britanske vlade u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP) ove godine biti najveći od Drugog svetskog rata.

Država se samo u junu 2020, isključujući zaduženje državnih banaka, zadužila 35,5 milijardi funti, saopštila je danas Kancelarila za nacionalnu statistiku, što je pet puta više nego godinu dana ranije.

Britanski ministar finansija Riši Sunak prošle nedelje je najavio novi paket mjera do 30 milijardi funti, namenjen dijelom podsticanju preduzeća da ponovo zaposle ljude kada u oktobru istekne šema državnih subvencija za plate za više od devet miliona privremeno otpuštenih radnka.

Dug britanskog javnog sektora, bez banaka u državnom vlasništvu, ostao je i dalje neznatno ispod praga od 100 procenata BDP-a, za koji se činilo da će u maju premašiti taj nivo, zahvaljujući naviše revidiranim podacima o privrednom rastu.

Javni dug Britanije sada iznosi 1,98 biliona funti, što čini 99,6 odsto BDP-a, prenosi B92.

To je najveće učešće duga u BDP-u od šezdesetih godina prošlog vijeka, saopštio je Zavod za statistiku.

“Srednjoročno, moramo i vratićemo svoje javne finansije na održiv nivo”, rekao je danas Sunak.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *