Akcije Tesle neprestano rastu, Mask postao peti najbogatiji čovjek na planeti

Dodajte komentar

Ilon Mask je sada peti najbogatiji čovjek na svijetu, “težak”, 74 milijarde dolara.

Mask je upravo uvećao svoje bogatstvo jer vrijednost akcija Tesle i dalje rastu. Dostigle su cijenu od 1.643,00 dolara, što je 300 odsto više nego u januaru 2020. godine.

Sada, Tesla motors vrijedi više od General motorsa, Forda, BMW-a ili Ferrarija. Nadmašio je svakog rivala i postao najvredniji svjetski proizvođač automobila.

Upitan o svom bogatstvu, Teslin osnivač Mask je rekao:

‘”Zaista me nije moglo manje brinuti. Ti brojevi se povećavaju i padaju, ali ono što je zaista važno jeste stvaranje odličnih proizvoda koje ljudi vole”.

Mask je je imao nešto manje od 25 milijardi dolara u martu i stajao je 31 mjestu Forbsove liste bogatih. Od tada se njegovo bogatstvo utrostručilo.

Sada zaostaje samo za osnivačem Facebooka Markom Zakerbergom, koji je četvrti najbogatiji, Bilom Gejtsom, Bernardom Arnaultom i Džefom Bezosom.

Investitori širom svijeta, vjeruju u misiju kompanije da povede automobilsku industriju u budućnost sa baterijama, uložili su svoj lični novac, a ponekad i penzione fondove svojih roditelja, u Teslu i dobili lijepe nagrade.

Akcije Tesle uskoro u indeksnoj korpi S&P 500?

Akcije Tesle mogle bi uskoro da uđu u indeksnu korpu S&P 500, mada se uključenje ne sprovodi automatski čak ni uz cjelogodišnju profitabilnost kompanije. Tesla planira da u srijedu, nakon zatvaranja berze na Volstritu, objavi rezultate poslovanja za drugo tromjesečje, pa su sve oči su tržišnih aktera i investitora uprte na finansijske pokazatelje kompanije u tom periodu.

Razlog za to leži u činjenici da bi, po Opšte privaćenim računovodstvenim standardima (GAAP), objava da je kompanija ostvarila profit četvrto tromjesečje uzastopno značila da proizvođač električnih automobila u vlasništvu Ilona Maska ispunjava uslove da se pridruži indeksnoj korpi najlikvidnijih akcija S&P 500.

Sve su prisutnije spekulacije da će kompanija to dostići – profitabilnost u cijeloj godini – budući da je Tesla početkom jula prijavio rekordan broj isporuka automobile.

Ove spekulacije je podgrijao i sam Mask, koji je u imejlu upućenom zaposlenima nagovijestio da postoji šansa da kompanija ostvari kvartalnu dobit.

Uključenje u indeks zasnovano je na kvantitativnim i kvalitativnim faktorima.

Kompanije moraju da imaju sjedište u SAD i da se kotiraju na Njujorškoj, Nasdak ili Cboe berzi. Takođe moraju da imaju tržišnu kapitalizaciju iznad 8,2 milijarde dolara i da iskazuju dobit tokom četiri uzastopna tromjesečja, prema američkim Opšteprihvaćenim računovodstvenim principima (GAAP).

Ipak, čak i ako kompanija ispuni ove kriterijume kao i ostale odredbe, to ne garantuje da će biti uključena u indeks. Odbor za indekse se sastaje svaka tri mjeseca, a naredni sastanak treba da održi trećeg petka u septembru.

(Telegraf)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *