Wall Street porastao, na azijskim tržištima oprezna trgovina

Na Wall Streetu su u utorak S&P 500 i Dow Jones indeks porasli, a ulagači su se preusmjerili u sektore koji su osjetljivi na kretanja u ekonomiji, s obzirom da se očekuju nove mjere koje će podržati izlazak američke ekonomije iz recesije.

Dow Jones indeks ojačao je 159 bodova ili 0,60 posto, na 26.840 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,17 posto, na 3.257 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,81 posto, na 10.680 bodova.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih sedam cijene su dionica juče porasle, a najviše, 6,2 posto, u energetskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cijena nafte.

Snažno su porasle i cijene dionica u finansijskom te industrijskom sektoru.

S druge strane, pale su cijene u tehnološkom sektoru, pa je Nasdaq indeks skliznuo s rekordne razine.

Na azijskim se berzama u srijedu trguje oprezno, nakon snažnog rasta cijena dionica dan prije, jer ulagače zabrinjava nepopustljivo širenje koronavirusa u svijetu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na juče, kada je skočio gotovo 2 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,2 i 1,4 posto. U Hong Kongu i Šangaju porasle su, pak, između 0,1 i 1,2 posto.

Juče su cijene dionica na azijskim berzama snažno porasle jer su čelnici Evropske unije postigli dogovor o paketu pomoći ekonomiji u iznosu od 750 milijardi eura, kao i dogovor o sedmogodišnjem budžetu u iznosu od 1.074 milijarde eura.

Check Also

Turizam ne smije više da bude jedini oslonac razvoja

Ne samo turistička privreda već kompletna crnogorska ekonomija se, aktuelnim rječnikom, mora hitno staviti na …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *