Vektra Jakić

O stečaju u Vektri Jakić na jesen

Već devet mjeseci, uz više odlaganja, traje postupak u kom bi trebalo da bude utvrđeno da li postoji razlog da se u jednu od kompanija biznismena Dragana Brkovića Vektru Jakić ponovo uvede stečaj.

Jučerašnje ročište odloženo je zbog odsustva sudije Blaža Jovanića, dok su prethodna odlagana što zbog navoda zastupnika Vektre da postoji mogućnost da se cijeli dug izmiri, što zbog dodatnih naloga koje je sud dao privremenom stečajnom upravniku Draganu Milicu.

Pokušaj Poreske uprave da uvede stečaj u ovu kompaniju traje duže od godinu, jer je Vektra nakon njihove prvobitne inicijative platila 34,7 hiljada eura, zbog čega je PU povukla taj, ali podnijela novi prijedlog za otvaranje stečaja, ovog puta zbog dospjelog duga od 525 hiljada eura. U međuvremenu je Ministarstvo finansija poništilo rješenje kojim je PU upisala zalogu na vozilima Vektre Jakić radi obezbjeđenja potraživanja. Nakon što je Vektra prodala dio voznog parka za 60 hiljada eura, ovo poresko potraživanje ostalo je neobezbijeđeno.

Prema podacima Centralne banke, račun ove kompanije blokiranje duže od tri godine, a iznos je od 10,4 miliona eura od prošlog septembra narastao na 18,6 miliona eura. U Vektri je trenutno na snazi plan reorganizacije koji je usvojen nakon što je prije sedam godina stečaj uveden zbog duga od 77 miliona eura prema OTP banci. Kompaniju je osnovala Vektra Montenegro kupovinom imovine korporacije Jakić AD Pljevlja u stečaju za 1,6 miliona eura. Država je početkom prošle godine raskinula ugovor o davanju šuma na korišćenje zbog neizvršavanja obaveza i višemilionskog duga za koncesije. Zbog toga su u toku postupci pred Privrednim i Upravnim sudom, a Vektri je privremenom mjerom bilo dozvoljeno da i dalje eksploatiše šume u državnom vlasništvu

Check Also

Održana konferencija “Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope”

Konferencija ,,Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope”, bila je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.