Francuska centralna banka sve bliže digitalnoj valuti

Dodajte komentar

Banque de France sarađuje sa osam kompanija na testiranju aplikacija za međubankarska poravnanja u digitalnoj valuti centralne banke.

U aprilu je centralna banka objavila poziv za prijavu.

Osam podnosilaca zahtjeva ušlo je u uži izbor za testnu fazu – Accenture, Euroclear, HSBC, Iznes, LiquidShare, ProsperUS, Seba Bank i Societe Generale – Forge.

Eksperimenti koje predlažu uspješni podnosioci zahtjeva omogućiće (I) istraživanje novih načina razmjene finansijskih instrumenata (isključujući kripto-imovinu) za novac centralne banke, (II) testiranje poravnanja u digitalnoj valuti centralne banke kako bi se poboljšali uslovi izvršavanja prekograničnih transakcija plaćanja i (III) revizije aranžmana o stavljanju na raspolaganje novca centralne banke.

Banque de France kaže:” Pouke iz ovih eksperimenata biće direktan doprinos globalnijem promišljanju Eurosistema o vrijednosti CBDC-a.”

U maju je Banque de France sprovela svoj prvi eksperiment sa Societe Generale kako bi testirala korišćenje blockchain platforme za poravnanja transakcija u digitalnoj valutu centralne banke.

SocGen je tada saopštila da taj napor pokazuje izvodljivost digitalnih namirenja i isporuke u CBDC-u za međubankarska poravnanja.

Na kraju bi tehnologija mogla poboljšati automatizaciju i skratiti procese plaćanja, pojednostaviti tržišnu infrastrukturu i povećati sigurnost.

Izvor: Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *