Država pomaže Sberbank: Otpis dvije milijarde dolara podređenog zajma

Ruskoj Sberbank možda će biti dozvoljeno da otpiše 150 milijardi rubalja (2 milijarde dolara) podređenog kredita od centralne banke, kao dio državne podrške najvećoj banci tokom krize COVID-19.

Tri su izvora, govoreći pod uslovom anonimnosti, rekla za Reuters da se ministarstvo finansija složilo da zajam, koji je dogovoren prije desetak godina, može biti nadograđen kako bi povećao kapital Sberbanke i mogao biti čak otpisan.

Izvori uključuju bankara bliskog nadzornom odboru Sberbanke, osobu blisku vladi i drugi izvor blizak svim stranama uključenim u rasprave – centralnoj banci, ministarstvu finansija i samom Sberbanku.

U izjavi Reutersu Sberbank je potvrdio da bi 150 milijardi rubalja moglo biti uključeno u kapital prvog reda i da bi moglo biti otpisano pod određenim uslovima.

Sberbank, koja služi za dostavu državne gotovine kako bi se pomoglo pojedincima i poslovnim subjektima da prežive uticaj pandemije, nije dobila direktnu finansijsku podršku, ali je, zajednički sa svojim vršnjacima, uživala u privremenom opuštanju nekih pravila nadzora.

Nadogradnja bi povećala fleksibilnost Sberbanke da apsorbuje potencijalne gubitke nakon više od dva mjeseca “lockdowna” širom zemlje koji je ostavio mnoge Ruse i kompanije sa smanjenim ili nikakvim prihodima, rekli su izvori.

U aprilu je ministarstvo finansija od centralne banke kupilo 50-postotni ubio u Sberbank, što znači da ima pravo tražiti povrat 150 milijardi rubalja, što je dio većeg podređenog zajma koji je centralna banka dala za Sberbank u razdoblju finansijske krize 2008-09.godine.

Prema shemi, zajam se mora premjestiti iz manje sigurnog Tier 2 u Sberbankov Tier 1 kapital, obezbjeđenje neophodno za omogućavanje banci da apsorbuje loše kredite i nastavi da kreditira.

Pod uslovom da vlada i centralna banka nemaju prigovora, Sberbank može čak otpisati zajam, kazali su izvori, što zamjenjuje svaku potencijalnu potrebu za direktnom državnom injekcijom u gotovini kako bi se podržala banka. U suprotnom, zajam dospijeva nakon 2060. godine.

Centralna banka je odbila da da komentar, a ministarstvo finansija nije odgovorilo na Reutersov zahtjev za komentarom.

Check Also

Dragan Bokan: Kako smo stvorili brend prepoznatljiv širom regiona

Od marketa sa šest zaposlenih koji je otvoren 1995. godine u Podgorici, Voli Trade je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *