Barselona će plijeniti prazne stanove za iznajmljivanje

Dodajte komentar
Barselona

Udruženje od 14 kompanija u Barseloni mora u roku od mjesec dana da pronađe stanare, jer bi u slučaju zapljene njhovih stanova dobili samo polovinu njihove tržišne vrijednosti, piše Blumberg, a prenosi Poslovni.hr.

Stanje na tržištu iznajmljivanja nekretnina u Barseloni se dodatno pogoršalo, budući da su se gradske vlasti odlučile na prilično radikalne poteze, za koje postoje i zakoske osnove.

To, između ostalog, podrazumijeva zapljenu praznih stanova od privatnih investitora.

Kako piše Blumberg, prije nekoliko dana gradske su vlasti uputile dopis u 14 kompanija koje zajedno posjeduju 194 prazna stana u najvećem gradu Katalonije.

Kompanije su upozorene da će njihovi szanovi biti zaplijenjeni, ako ne pronađu stanare u roku od mjesec dana i iznajme im stanove po tržišnoj vrednosti.

U ČEMU JE PROBLEM

Nakon finansijske i ekonomske krize 2008. i sloma španskog tržišta nekretnina, dio privatnih investitora radije je stanove držao neiskorišćene i tako čekao oporavak tržišta.

Zapljena stanova u privatnom vlasništvu zakonski je moguća u Kataloniji od 2016. godine, jer lokalne vlasti mogu da dođu u posjed stanova praznih duže od dvije godine.

Kako bi ublažila teško stanje, gradska uprava, pod vođstvom gradonačelnice Ade Colau, članice Podemosa, počela je prošle godine da naplaćuje novčane kazne vlasnicima praznih stanova.

Zapljena bi bila je korak dalje i tada bi vlasnicima bila isplaćena odšteta upola manju od tržišne vrijednosti stana, a šanski mediji navode da im prijete i novčane kazne od 90.000 do 900.000 eura.

Zaplijenjeni stanovi bi ušli u fond javnog stambenog prostora, a grad bi ih iznajmljivao građanima kojima nedostaje novac.

Takve stanove lokalne vlasti mogu da iznajmljuju između četiri i deset godina, a potom ih vraćaju vlasnicima.

Međutim, ovu zakonsku mogućnost katalonski gradovi iskoristili su do sada u svega nekoliko slučajeva.

Nedostatak stambenog prostora u Barseloni, čemu je doprinos dalo i iznajmljivanje stanova turistima putem Airbnb-a, rezultirao je oštrim skokom cijena kirije.

Ipak, gradski čelnici navode i da njihov zadatak nije zapljena, već motivisanje vlasnika da nekretnine iznajme.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *