Sekulić: Neodgovorno zatvarati privredu zbog rasta broja zaraženih

Besmisleno je očekivati da se zatvori privreda svaki put kad se zabilježi rast broja inficiranih novim korona virusom, ocijenila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić, uz poruku da bi to bilo neodgovorno.

Sekulić je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) istakla da bi stoga svi trebalo, odgovornim ponašanjem, da doprinesu očuvanju radnih mjesta.

“Besmisleno je očekivati da svaki put kad imamo rast broja zaraženih zatvaramo privredu. To je beznačajno, jer niko ne zna koliko će epidemija trajati i kako će se razvijati”, popručila je Sekulić.

Ona kaže da je zatvaranje ekonomije u prvom talasu imalo smisla, jer je sve urađeno kako bi naše građane i privredu podučili radu i ponašanju u onakvim uslovima.

Stoga bi očekivanja da zatvaramo privredu, uz svaki porast broja pozitivnih slučajeva, bilo neodgovorno od strane Vlade Crne Gore.

“Moramo da naučimo mi građani da jedino svojim ponašanjem možemo čuvati naša radna mjesta, a privrednici da primjenom mjera mogu očuvati i svoj posao i radna mjesta zaposlenih. Mislim da je suština da, posebno u onim djelatnostima gdje je moguće funkcionisati nezavisno od epidemije, da moramo biti odgovorni i pametni”, rekla je Sekulić.

Ona navodi da svi moraju primjenjivati mjere socijalne distance, nošenja maski i dezinfekcije.

Crnogorska ekonomija, kako je kazala, bilježi pomake, nakon što je u prvom talasu bila ograničena u svom radu. Nacionalno koordinaciono tijelo je, podsjeća, nakon prvog talasa popuštalo mjere, pa su različiti privredni objekti postepeno puštani u rad.

“Zavisno od grane privrede, očekivano da je turizmu ograničen rad, posebno s aspekta funkcionisanja, mobilnosti i prelaska granica. U slučaju drugih sektora, posebno industriji, u prvih pet mjeseci imamo rast. Imamo rast u proizvodnji rude i kamena, energije, proizvodnji sektora poljoprivreda”, istakla je Sekulić.

Ona kaže da su ekonomska i zdravstvena kriza pokazali da neki sektori mogu “itekako mogu dobro funkcionisati nezavisno od spoljnog svijeta i mobilnosti”.

“Imamo porast što se tiče pružanja digitalnih usluga, usluga u IT sektoru i elektronskih servisa. Tako da osluškujemo svakodnevno šta se dešava sa privredom i u skladu sa tim reagujemo. Pripremamo i treći paket ekonomskih mjera, koji trebalo da bude usvojen na sjednici Vlade Crne Gore u četvrtak”, najavila je ministarka.

Check Also

Rudović: Uvećanje dnevnice do 80 odsto za rad nedjeljom za zaposlene u medijima bi se kosilo sa važećim zakonom

Direktor Direktorata za medije u Ministarstvu kulture Neđeljko Rudović saopštio je da bi se uvećanje …

Leave a Reply

Your email address will not be published.