Rezultati IBM-a iznad očekivanja analitičara

Dodajte komentar

International Business Machines (IBM) ugodno je iznenadio rezultatima za drugi kvartal i to prvenstveno zaslugom clouda.

IBM je neke od svojih temeljnih poslova izdvojio kako bi se mogao fokusirati na računalstvo u oblaku, područje na kojem su posljednjih godina zabilježene velike akcije dok kompanije pojačavaju digitalni pomak kako bi kontrolisale troškove i povećale učinkovitost.

Prihod od cloud poslovanja, koji je prethodno vodio IBM-ov novi šef Arvind Krishna, u drugom je tromjesečju porastao za 30%, na 6,3 milijarde dolara, prenosi Seebiz.eu.

Krishna je preuzeo mjesto izvršnog direktora od Ginni Rometty u travnju, dok je bivšeg glavnog izvršnog direktora Bank of America Corp Howard Boville imenovao novim šefom IBM-ovog poslovanja u oblaku.

IBM-ov je ukupni prihod smanjen za 5,4%, na 18,12 milijardi USD, ali je nadmašio procjene analitičara koji su predviđali 17,72 milijarde dolara, pokazuju podaci IBES-a iz Refinitiva. Ako se izuzme uticaj valutnih i poslovnih ulaganja, prihod je smanjen 1,9%.

Neto dobit kompanije pala je na 1,36 milijardi dolara, odnosno 1,52 dolara po dionici, u kvartalu koji je završio 30. juna, s 2,5 milijardi dolara ili 2,81 dolara po dionici, koliko je ostvareno godinu ranije.

Izuzevši jednokratne stavke, kompanija je zaradila 2,18 USD po dionici, iznad procjena od 2,07 USD po dionici.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *