Program RISE za mlade preduzetnike Zapadnog Balkana

Dodajte komentar

Program Regionalni inkubator za socijalne preduzetnike (RISE) omogućiće da više od 200 mladih iz Zapadnog Balkana razvija ideje o socijalnom preduzetništvu i pomognu u rješavanju problema lokalne zajednice, saopšteno je iz Inovaciono preduzetničkog centra (IPC) Tehnopolis u Nikšiću.

Riječ je o trogodišnjem projektu koji je počeo 1. oktobra prošle godine i realizuje se na Zapadnom Balkanu, a Tehnopolis je odabran kao jedan od strateških partnera koji treba da, kao lokalna institucija u Crnoj Gori, doprinese razvoju ideja mladih u oblasti socijalnog preduzetništva.

Kako su objasnili iz Tehnopolisa, mladi preduzetnici će imati priliku da kroz niz radionica, programa mobilnosti i finansijsku podršku, uče, rastu i razvijaju svoj biznis.

Program je namijenjen mladim preduzetnicima iz Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova, a cilj mu je obogaćivanje ekosistema socijalnog preduzetništva Zapadnog Balkana i omogućavanje mladim ljudima da razviju inovativna društvena rješenja, čime doprinose pomirenju i saradnji u regionu.

”Pozitivna promjena na Zapadnom Balkanu moguća je, dok se stabilnost i prosperitet mogu postići samo podsticanjem pomirenja i saradnje u regionu. Projekat promoviše dijalog i saradnju između aktera kroz mobilnost njegovih učesnika, organizovanje regionalnih treninga, radionica i događaja, kao i stvaranje prave mreže mladih preduzetnika”, navedeno je u saopštenju.

Poziv za prijavu biće raspisan u avgustu, a RISE program će doprinijeti većoj mogućnosti zapošljavanja.

Projekat RISE razvija i nadgleda konzorcijum koji čine Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RICO), GROUPE SOS Pulse, Omladinska mreža jugoistočne Evrope (SEEIN), Institut Francais i francusko-njemačka kancelarija za mlade (OFAJ), a realizuju šest lokalnih inkubatora – IPC Tehnopolis, ARNO, Balkan Green Foundation, Nešto više, Smart Kolektiv i Yunus Social Business.

RISE sufinansiraju Francuska razvojna agencija (AFD) i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RICO).

”Socijalno preduzeće je operator socijalne ekonomije čiji je glavni cilj socijalni uticaj, a ne stvaranje profita za vlasnika ili akcionare. Ono posluje obezbjeđivanjem robe i usluga za tržište na preduzetnički i inovativan način i profit koristi, prije svega, za dostizanje društvenih ciljeva”, navedeno je u saopštenju.

Tim vidom preduzetništva, kako je konstatovano, upravlja se otvoreno i odgovorno, a naročito uključuje zaposlene, potrošače i zainteresovane koji utiču na njegove komercijalne aktivnosti.

Iz Tehnopolisa je saopšteno da se više o mogućnostima, kao i o samom projektu može pronaći na www.risewb.org ili na zvaničnim Facebook, Instagram ili Linkedin stranicama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *