EU tržišta: Indeksi rastu nakon dogovora u Briselu, euro na četvoromjesečnom rekordu

Dodajte komentar

Na evropskim su berzama u utorak ujutro cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, jer su čelnici Evropske unije postigli dogovor o paketu pomoći ekonomiji, kojoj prijeti duboka recesija.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 1 posto, nakon što je juče porastao 0,9 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,50 posto, na 6.294 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,35 posto, na 13.224 boda, a pariški CAC 1,05 posto, na 5.143 boda.

Evropske ulagače ohrabrila je vijest da su rano jutros čelnici Evropske unije postigli dogovor o paketu pomoći gospodarstvu u u borbi protiv pandemije koronavirusa u iznosu od 750 milijardi eura. Postigli su i dogovor o sedmogodišnjem budžetu u iznosu od 1.074 milijarde eura.

Euro je tokom prijepodneva dosegnuo 1,1470 dolara, rekord od 9. marta, a oko podenva njime se trguje po 1,1442 dolara, što znači da je oslabio 0,1 posto u poređenju sa zatvaranjem trgovanja dan ranije.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ostao je u takvim okolnostima nepromijenjen u odnosu na zatvaranje dan ranije, na 95,813 bodova.

Kurs jena pritom se zadržao na nivou s prethodnog zatvaranja i njime se trgovalo po 107,31 jena za dolar.

Ojačale su valute koje prate kretanja cijena roba na svjetskim tržištima, poput australijskog dolara koji je prema američkom ojačao 0,5 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *