Vlasnik Zare posjeduje nekretnine vrijedne 15,2 milijarde eura

Dodajte komentar
Amancio Ortega

Vlasnik svjetskog lanca trgovina Zara Amancio Ortega posvetio se poslovanju nekretninama čija se vrijednost procjenjuje na milijarde eura.

Prema pisanju američkog poslovnog magazina Bloomberg, ovaj Španac posjeduje nekretnine, odnosno imovinu vrijednu 15,2 milijarde eura. Ortega ima najveći portfolio u odnosu na druge evropske bogataše.

Samo prošle godine uložio je 2,1 milijardu eura u različite vrste nekretnina posredstvom svoje holding kompanije Pontegadea u čijem je vlasništvu trgovina odjećom i obućom Zara Inditex SA. Pontegadea je 2019. godine imala neto prihod u iznosu od 1,8 milijardi eura.

Ortega, koji je uvjerljivo najbogatiji Španac, u Sjedinjenim Američkim Državama je tokom posljednjih nekoliko godina uložio tri milijarde dolara u nekretnine.

U njegovom vlasništvu su atraktvine nekretnine na Manhattanu i u Miamiju. Prošle godine njegova investiciona kompanija je dogovorila posao vrijedan 72,5 miliona dolara o gradnji hotela u centru Chicaga. To se desilo nakon što je kupio zgradu u jednoj od centralnih poslovnih zona u Washingtonu i dvije poslovne zgrade u Seattlu.

Bloomberg podsjeća da je Ortega bio sin željezničkog radnika. Sada ima bogatstvo od 58,5 milijardi dolara. Tokom pandemije koronavirusa njegovo bogatstvo se smanjilo jer je bio primoran da zatvori pojedine trgovine. Akcije njegove kompanije su ove godine pale za 22 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *