Podgorički ugostitelji podnijeli inicijativu za ukidanje mjera koje ograničavaju rad ugostiteljskih objekata

Dodajte komentar

NVO “Udruženje ugostitelja Podgorice”, u petak je podnijelo inicijativu za izmjenu/ukidanje mjera koje se odnose na ograničenje rada ugostiteljskih objekata (restorana, kafana, kafeterija, hotelskih restorana i sličnih ugostiteljskih objekata) na teritoriji Glavnog grada Podgorice do 22:00h i to Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti i gradonačelniku Glavnog grada Podgorica.

“Cijeneći i uvažavajući napore koje Vlada Crne Gore, preko Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i ostalih institucija kako na državnom tako i na lokalnom nivou, čini kako bi što više ublažila posledice pandemije virusa COVID 19, smatramo da mjera čije ukidanje ovim putem tražimo ima daleko više negativnih posledica nego pozitivnih efekata”, kaže se u saopštenju.

Oni dodaju da dijele stav predsjednika NKT-a Milutina Simovića da se i ekonomijom brani javno zdravlje, te da ekomske mjere, pored onih iz sfere medicine i javnog zdravlja, moraju biti u fokusu Vlade Crne Gore i Glavnog grada Podgorice.

“Mjera kojom je ograničen rad ugostiteljskih objekata (restorana, kafana, kafeterija, hotelskih restorana i sličnih ugostiteljskih objekata) na teritoriji Glavnog grada Podgorice do 22:00h, za posledicu ima upravo suprotno, jer se ovakvom mjerom dovodi u pitanje opstanak na tržištu velikog broja privrednih društava koja obavljaju ovu djelatnost”, pojasnili su oni u saopštenju.

Oni su dodali da nužno da  javnost upoznaju  sa alarmantnom situacijom u kojoj se nalaze i finansijskim gubicima koje trpe, a sve, kako su kazali,  kao posledicu ove mjere.

“Prema nezvaničnim podacima na teritoriji Glavnog grada Podgorice u ovom trenutku je registrovano oko 1.700 ugostiteljskih objekata. Navedena privredna društva su, ako se uzme u obzir broj zaposlenih u istima, i njihov doprinos budžetima, kako Države Crne Gore tako i Glavnog grada (plaćanjem poreza, prireza, taksi itd), jedan od stubova nosioca ekonomije Glavnog grada ali i države. Ovakvom mjerom ovaj stub je uzdrman više nego ikad”, tvrde oni.

Oni su saopštili da je značajan broj ugostitelja iz Glavnog grada  bio prinuđen da otpusti veliki broj zaposlenih, kako bi troškove poslovanja sveli na minimum i koliko toliko ublažili posledice ove mjere.

“I pored toga situacija je i više nego zabrinjavajuća i smatramo da ugostitelji u Glavnom gradu plaćaju preveliku cijenu, koju će na duže staze osjetiti i državna ekonomija zbog smanjenja priliva u budžet po osnovu brojnih dažbina koje ova privredna društva izmiruju”, kaže se u saopštenju.

Oni smatraju da nema razloga da objekti u Podgorici ne rade poslije 22 časa.

“Ne ulazeći u razloge zbog kojih je ugostiteljskim objektima na primorju dozvoljen rad do 00:00h, smatramo da ne postoje objektivni i legitimni razlozi da u Podgorici bude drugačije. Ovo posebno zbog činjenice da u ljetnjim mjesecima u Podgorici ugostiteljski posao dobija smisao u večernjim satima, najviše zbog visokih temperatura. Uzevši ovo u obzir, uz poštovanje mjera NKT-a koje se odnose na fizičku distancu, higijenu i ostalo, smatramo da je ova inicijativa utemeljena, te da ukidanje ove mjere ne može proizvesti negativne posledice po zdravlje građana Podgorice i Crne Gore. Na kraju, niti jedan „klaster“ oboljelih od virusa COVID 19 nije potekao, prema zvaničnim podacima, iz nekog od ugostiteljskih objekata sa područja Glavnog grada. Poštovanje mjera higijene i fizičke distance je na izuzetno visokom nivou a ova privredna društva su dala i značajan doprinos donacijama NKT-u”, kaže se u saopštenju.

Oni su pozvali sva zainteresovana privredna društva i preduzetnike koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost na teritoriji Glavnog grada Podgorice da uzmu učešća u radu, djelovanju i odlučivanju NVO „Udruženje ugostitelja Podgorice“, na način što će podnijeti pisane zahtjeve za upis u članstvo ovog nevladinog udruženja, koji će sadržati osnovne podatke o fizičkom/pravnom licu (Ime i prezime/naziv firme, adresu, JMBG/PIB, kontakt telefon, e-mail adresu) uz koji je kao prilog potrebno dostaviti kopiju lične karte/izvoda iz CRPS-a i kopiju važećeg rješenja o radu, na adresu: Ulica Njegoševa broj 41, Podgorica, u zatvorenoj koverti sa naznakom „Prijava – NVO „UDRUŽENJE UGOSTITELJA PODGORICE““

Spisak članova udruženja:

Restoran “Hemera”

Culture Club “Tarantino”

Restoran “Štrudla”

Restoran “Gostiona 1928”

Konoba “Avlija”

Restoran “Pod volat”

Konoba “Lanterna”

Restorani “Sicilia”

Caffe “Taormina”

Restoran “100 manira”

Jazz Club “Sejdefa”

Blues bar

Kafoteka Caffe

Pivnice “Munchen”

Restoran “Muštuluk”

Sport Pub

Night Club “Velvet”

Pizzeria & grill “Goodfellas”

Restoran “Kensington”

All Caffe

Restoran “Dorian Gray”

Džada caffe

Libre caffe

Pizzeria “Me gusta”

Shamrock “Pub”

Engleski pub “Ragina glava”

Lounge bar “Zeppelin”

Loft

WWW Caffe

La Cultura Caffe

Artip Company

Konoba “Bandići”

Kobajagi Pub

Kayman Caffe

Pizzeria “Corto Malteze”

Caffe “Zrno”

“Le bistro Vert”

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *