Pad kamatnih stopa u maju

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u maju je pala 0,02 procentna poena u odnosu na april i iznosila je 5,94 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

„Prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa pala je 0,02 procentna poena u odnosu na aprilu i iznosila je 5,4 odsto”, navodi se u Biltenu CBCG.

Kamatne stope na novoodobrene kredite u maju su pale, efektivna 0,62 procentna poena na 4,77 odsto, a nominalna 0,29 procentnih bodova na 4,33 odsto.

Kamatne stope mikrokreditnih finansijskih institucija (MFI) u maju su pale na mjesečnom nivou, efektivna 0,06 procentnih poena na 23,41 odsto, a nominalna 0,02 procentna boda na 20,39 odsto.

Kamatne stope MFI na novoodobrene kredite u maju su porasle, efektivna 3,04 procentna poena na 22 odsto, a nominalna 2,31 procentni bod na 19,51 odsto.

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na depozite u maju je ostala nepromijenjena u odnosu na april i iznosila je 0,41 odsto.

Razlika između aktivnih i pasivnih kamatnih stopa u maju je iznosila 5,53 procentna poena i bila je niža u odnosu na april.

Check Also

EU i Južna Koreja: SAD diskriminišu strane proizvođače električnih vozila

Većina električnih vozila neće biti pogodna za odobravanje poreznih kredita zbog zakonske odredbe u SAD-u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.