Azijski investitori oprezni na početku nedjelje

Na azijskim se berzama u ponedjeljak trguje oprezno jer ulagače zabrinjava dalje širenje koronavirusa u svijetu, dok podršku tržištima pruža nada u nove podsticajne mjere u najvećim svjetskim ekonomijama.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skliznuo 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji pale 0,5 posto. U Južnoj Koreji, Singapuru, Hong Kongu i Šangaju porasle su, pak, između 0,1 i 2,6 posto.

Skok cijene dionica na berzi u Šangaju za više od 2 posto zahvaljuje se odluci kineske centralne banke da zadrži ključne kamatne stope na niskim nivoima kako bi podržala nastavak oporavka ekonomije.

No, na drugim berzama u regiji ne vlada tako dobro raspoloženje jer ulagače zabrinjava dalji rast broja novozaraženih koronavirusom u svijetu, što bi moglo otežati oporavak ekonmije.

Dolar ojačao

A na valutnim je tržištima dolar jutros ojačao. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 96,13 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 95,95 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao sa 107 na 107,35 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1415 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1425 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros pale. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,70 posto, na 42,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,65 posto, na 40,30 dolara.

Check Also

Božo Mihailović izabran za predsjednika Odbora direktora Plantaža

U  skladu sa odredbama Statuta održana je konstitutivna sjednica  Odbora direktora,  na kojoj je za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *