4G vs 5G (infografika)

Nova 5G tehnologija, iako često u središtu teorija zavjere i lažnih vijesti o štetnosti, u praksi donosi veliko unaprijeđenje dosadašnje 4G/LTE tehnologije.

Brzina je jedna od najvećih prednosti 5G mreže i očekuje se da će 5G biti i do 100 puta brža od običnog 4G-a.

Brzina preuzimanja (download speed) koji je kod 4G/LTE Advanced mreže procjenjen na oko 10 MB/s, kod 5G mreže je 100 MB/s.

Sa ovim brzinama, film u trajanju od 2 sata se može preuzeti za manje od 10 sekundi.

Veći kapacitet

Većina 5G mreža izgrađena je na super-frekvencijskim talasima. Veće frekvencije mogu da prenesu mnogo više podataka, i da to učine mnogo brže nego na 4G mreži.

Mreža nove generacije trebalo bi da ima znatno veći kapacitet od 4G-a. To će značiti bolji signal za mobilne telefone, ali i povezivanje mnogo većeg broja uređaja na mrežu.

Još jedna prednost je skraćena latencija, odnosno kašnjenje mreže. To predstavlja vrijeme koje je potrebno da uređaji komuniciraju jedni s drugima, ili sa serverom koji im šalje informacije – ono vrijeme koje prođe od trenutka kada jedna osoba drugoj pošalje poruku, i trenutka kada telefon druge osobe registruje da ima novu poruku. Iako je riječ o milisekundama, oni će kod 5G mreže biti gotovo nepostojeći (1 milisekunda).

Sve ove stavke biće ključne u razvoju servisa kao što su autonomna vožnja ili izvršavanje složenih medicinskih zahvata iz daleka.

Izvor: Android Authority, Statista i agencije

Check Also

Proglašeni dobitnici priznanja Top Business Montenegro, Mtel ponovo među liderima

Poslovna 2022. godina bila veoma uspješna za crnogorska preduzeća bez obzira što su ključni izazovi …

Leave a Reply

Your email address will not be published.