Vlada usvojila nekoliko informacija o kreditnim aranžmanima sa inostranim bankama

Dodajte komentar

Vlada je na poslednjoj sjednici usvojila informacije o pozajmici 40 miliona eura od Evropske investicione banke (EIB), kao i informaciju o pregovorima o pozajmici 25 miliona eura od Međunarodne banke za obnovu i razvoj i kreditnom aranžmanu teškom 60 miliona eura sa Evropskom komisijom (EK).

Vlada, na čijem čelu je Duško Marković, na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova, usvojila je informaciju o zaključenju ugovora o finansiranju između Crne Gore i EIB, za realizaciju projekta Program rekonstrukcije magistralnih puteva, tranša B, i prihvatila tekst ugovora o finansiranju.

U informaciji se podsjeća da je odbor direktora EIB odobrio u julu 2018. godine kredit Crnoj Gori za finansiranje tog projekta u ukupnom iznosu od 80 miliona eura. Taj iznos podijeljen je u dvije kreditne tranše, u okviru kojih je ugovor o finansiranjuu vrijednosti od 40 miliona eura zaključen 28. novembra2018. godine. Preostalih 40 miliona eura kreditnih sredstava iz tog aranžmana predmet je ugovora o finansiranju koji je predviđen Zakonom o budžetu za ovu godinu saopštili su iz Vlade. Ciljevi projekta su poboljšanje odabranih dionica puta, kako bi se obezbijedio odgovarajući kapacitet.

– Ukupan procijenjeni trošak projekta iznosi 185 miliona eura, a sredstva za njegovu realizaciju većim dijelom biće obezbijeđena kod međunarodnih finansijskih insititucija, objasnili su iz Vlade.

Ministarstvo finansija, kako su istakli, završilo je pregovore sa Svjetskom bankom (SB) u vezi sa kreditom od 25 miliona eura, u cilju obezbjeđenja finansijskih sredstava usled pandemije, a konačna odluka odbora direktora IBRD-a očekuje se sredinom mjeseca.

Vlada je u četvrtak usvojila informaciju o zaključenju kreditnog aranžmana sa EK u okviru Programa makrofinansijske pomoći zemljama iz procesa proširenja i susjednim državama u kontekstu pandemijske krize Kovid-19. Kako je saopšteno iz Vlade, usled epidemije virusa korona u Crno j Gori d ošlo je do pada ekonomskih aktivnosti, što je za posledicu imalo pad budžetskih prihoda i neplanirani rast rashoda.

U okvirubrzogreagovanja Crne Gore, u cilju obezbjeđivanja nedostajućih kreditnih sredstava za finansiranje bu džeta za ovu i stvaranja rezerve za narednu godinu, Ministarstvo finansija je stupilo u kontakt sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), EK i Svjetskom bankom (SB) i domaćim i stranim bankama.

– U tom smislu je kreditni aranžman, vrijedan 74,2 miliona eura, sa MMF-om zaključen 23. juna. Kada je u pitanju kreditni aranžman sa SB, u iznosu od 25 miliona eura, pregovori su završeni, a konačna odluka odbora direktora IBRD-a očekuje se sredinom jula. Kada je riječ o zaključenju kreditnog aranžmana sa EK, 25. maja, Evropski parlament (EP) i Savjet Evropske unije (EU) usvojili su odluku o obezbjeđivanju makrofinansijske pomoći zemljama iz procesa proširenja i susjednim državama u kontekstu pandemijske krize Kovid-19. Tom odlukom Crnoj Gori stavlja se na raspolaganje makrofinansijska pomoć do 60 miliona eura u obliku zajma, koja će se isplatiti u dvije rate od po 30 miliona eura, sa razmakom od najmanje tri mjeseca. U tom kontekstu, Vlada je prihvatila memorandum o razumijevanju i ugovor o kreditu između Evropske komisije kao zajmodavca, Crne Gore kao zajmoprimca i Centralne banke (CBCG) kao agenta zajmoprimca, precizirali su iz Vladeusaopštenju.

Vlada je takođe utvrdila i Predlog zakona o standardizaciji, u cilju dalje harmonizacije nacionalnog sa zakonodavstvom EU u okviru poglavlja 1 sloboda kre-
tanja robe. Usvojena je i analiza stanja elektronskih usluga sa predlogom mjera za njihovo unapređenje.

Vlada je usvojila i informaciju o prvom izvještaju o nalazima činjeničnog stanja koji je pripremilo društvo za reviziju Crowe MNE, vezano za realizaciju projekta izgradnje hotela ” Durmitor Hotel end Vilas na Žabljaku, no mješovitom modelu poslovanja. Predračunska vrijednostprojekta je 19,5 miliona, a namjera je da se otvore 104 nova radna mjesta.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *