Kuba ukida porez na dolare

Kuba je objavila da će ukinuti porez na zvanični kurs dolara od 10 odsto kako bi ublažila posljedice pandemije Covida 19 i nadoknadila gubitak prihoda od turizma.

Porez je uveden 2004. godine a potaknuo je stvaranje paralelnog crnog tržišta američke valute.

Vlada ga sada namjerava ukinuti kako bi privukla više deviza u zemlju. Priznaju da je odluku pospješila pandemija Covida 19 i gubitak prihoda od turizma. Naglašavaju ipak da ne planiraju da “dolarizuju” zemlju.

“Mjera će biti od koristi svim Kubankama i Kubancima, u zemlji i inostranstvu”, objavio je u četvrtak na državnoj televiziji ministar ekonomije Alejandro Gil.

Od ponedjeljka će takođe 72 od ukupno 4.800 trgovina pod kontrolom države prihvaćati plaćanje dolarima za hranu i higijenske potrepštine, iako ne u gotovini već karticama povezanim s dolarskim računima.

Vlada je već prošle godine odobrila plaćanje dolarima za aparate za domaćinstvo i automobile u pojedinim trgovinama kako bi suzbila crno tržište dolara.

Predsjednik Miguel Diaz-Canel istakao je da mjere ne dovode u lošiju poziciju građane koji nemaju pristup dolarima.

Plaćanja će se i dalje obavljati u domaćoj valuti, naglasio je kubanski predsjednik.

Check Also

IRF čvrsto posvećen razvoju preduzetništva mladih u biznisu

Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović je sa saradnicima posjetila Kancelariju za saradnju mladih …

Leave a Reply

Your email address will not be published.