Benzin skuplji od utorka?

Dvije vrste benzina najvjerovatnije će od utorka da poskupe oko tri centa po litru, dok će cijene eurodizela i lož ulja ostati na sadašnjem nivou još dvije sedmice, saznaju “Vijesti” iz nekoliko izvora.

Eurosuper 95 i eurosuper 98 trenutno se na crnogorskim pumpama prodaju po cijenama od 1,11 eura, odnosno 1,15 eura po litru. U kalkulaciju za poskupljenje nijesu uračunate cijene od petka, posljednjeg dana trgovine na regionalnoj berzi u Đenovi, što može dovesti do neznatne promjene u konačnoj računici.

Cijene eurodizela i lož ulja vjerovatno neće biti promijenjene i trebalo bi da ostanu na 1,01 eura i 99 centi po litru. Eurodizel i lož ulje su,prilikom prethodnog usklađivanja 6. jula ove godine,poskupili po dva centa, dok se cijene benzina nijesu mijenjale.

Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedjeljka u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt’s Ground G enova) i valutnog odnosa eura i američkog dolara. Primjenjuju se od utorka.

I nove maloprodajne cijene goriva biće značajno niže u odnosu na početak marta ove godine, odnosno na period prije proglašenja epidemije u Crnoj Gori.

Početkom marta, kada je bilo usklađivanje, cijena litra eurodizela je iznosila 1,16 eura po litru, a lož ulja 1,13 eura. Cijena eurosupera 95 tada je iznosila 1,28 eura, a eurosupera 98 1,31 euro po litru.

Prvo značajnije pojeftininje bilo je 16. marta, kada su cijene naftnih derivate pojeftinile u Crnoj Gori od 11 do 14 centi po litru.Nakon niza pojeftinjenja, 11. maja ove godine zaustavljen je pad cijena i u naredne dvije sedmice od tada benzin eurosuper 95 i 98 su se prodavali po cijeni od 99 centi, odnosno 1,03 eura po litru.Cijena eurodizela i lož ulja, prilikom tog usklađivanja, ostala je nepromijenjena na 89 centi, odnosno 85 centi.

Zbog važeće Uredbe o usklađivanju i formule države o maloprodajnim cijenama goriva i visokim dažbinama koje se naplaćuju po svakom potrošenom litru, građani Crne Gore nijesu značajno osjetili blagodeti pojeftinjenja naftnih derivata širom svijeta od početka godine usljed pandemije virusa korona.

Sve i da domaći uvoznici kupuju tonu svakog naftnog derivata po cijeni od samo jednog dolara, ili 0,001 dolar po litru (što je matematički najniža cijena), imajući u vidu visinu crnogorskih dažbina i propisanu formulu obračuna, maloprodajna cijena po litru dizel goriva ne bi mogla biti jeftinija od 68 centi, eurobenzina 95 od 80 centi, eurobenzina 98 od 84 centa, a lož ulja od 66 centi.

U kalkulaciju za poskupljenje nijesu uračunate cijene od petka, posljednjeg dana trgovine na regionalnoj berzi, što može dovesti do neznatne promjene u konačnoj računici

Sve i da domaći uvoznici kupuju tonu svakog naftnog derivata po cijeni od samo jednog dolara ili 0,001 dolar po litru, zbog dažbina i formule obračuna, maloprodajna cijena po litru dizel goriva ne bi mogla biti jeftinija od 68 centi, benzina 95 od 80 centi, eurobenzina 98 od 84 centa, a lož ulja od 66 centi

Check Also

Počinje prodaja savitljivih LG OLED televizora

Nakon nekoliko godina testiranja i prikazivanja po sajmovima, LG je konačno zvanično počeo prodaju svojih „urolanih“ …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *