Tesla vrijedi čak 6 300 puta više od svoje zarade

Dodajte komentar
Ilustracija

Na početku ove nedjelje dionica Tesle prešla je nivo od 1790 dolara, što znači da je tržišna kapitalizacija kompanije koju vodi Elon Mask dostigla nevjerovatnih 320 milijardi dolara.

Takav rast cijene zatekao je i samog Maska koji ga je komentarisao jednom riječju: „Wow“.

Problem sa tako visokom valuacijom Tesle je u tome što je kompanija prije nešto manje od godinu dana bila blizu bankrota, ali je nakon toga uspela da poveća proizvodnju, prodaju i da stigne do profita, iako niti blizu tolikoga da bi pravdao ekstremni rast cijene. Ipak, Tesla je postao 50 odsto vrijednija kompanija nego što je to najveći svjetski proizvođač automobila Tojota.

Ilustracije radi od početka godine Tesla je dobio na svojoj tržišnoj vrijednosti 27,5 kompanije Renault. Dobio je 5,6 puta vrijednosti ogromnog General Motorsa.

Problem je u tome da značajni dio ludog rasta cijene dionica Tesle generišu mali investitori. Trenutno dionicu Tesle drži oko 480 hiljada malih investitora koji su je kupili preko trgovinske platforme Roobinhood.

Ne sluti na dobro

Veliki broj značajnih tržišnih igrača anticipira da je cijena dionice Tesle neodrživa. Tzv. short pozicije prema dionici Tesle dostigle su rekordnih 21,47 milijardu dolara početkom nedjelje, što znači da se veliki broj investitora kladi na kolaps cijene dionice Tesle.

Nakon rasta cijene dionice Tesle, Elon Mask se prema bogatstvu pozicionirao točno između Lerija Pejdža i Sergeja Brina, osnivača Googlea, kompanije koja ima neuporedivo više prihode nego Tesla. A dve je pozicije iznad legendarnog Worena Bafeta.

Tesla je strelovito narastao do 14. pozicije američkih kompanija sa najvećom kapitalizacijom. Pretekao je čak ogromni Home Depot i Intel, kompanije koje se po profitima i prihodima uopšte ne mogu porediti s Teslom.

Koliko dugo može trajati sreća kupaca Teslinih dionica?

Ako ste u Teslu 2016. godine uložili 35 000 dolara, danas vam one vrijede 250.000 dolara. Zvuči predivno. No, ako ste kupovali Teslu po sadašnjim valuacijama, velika je enigma koliki je tačno potencijal pada cijene dionice koja je u nesrazmjeru s fundamentalnim pokazateljima vrijednosti. Npr. cijena dionice Tesle iznosi 6330 puta više od njegove prošlogodišnje zarade, 166 puta predviđene zarade sljedeće godine, a 20 puta je viša od knjigovodstvene vrijednosti te barem sedam puta viša od vrijednosti prodaje. Cijena Tojote je, za razliku, na 61 odsto vrijednosti prodaje i 91 odsto knjigovodstvene vrijednosti.

Izvor: Novac.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *