Stiže softver za e-fiskalizaciju

Dodajte komentar

Poreska uprava će danas ozvaničiti ugovor s konzorcijumom firmi iz Srbije i Hrvatske o ugradnji softverskog rješenja koji će omogućiti sprovođenje elektronske fiskalizacije, odnosno prenos podataka o prometu s kasa crnogorskih firmi na server PU radi smanjenja sive ekonomije.

Iz Poreske uprave “Vijestima” je saopšteno i da će s velikom sigurnošću e-fiskalizacija početi 1. januara naredne godine, kako je i predviđeno Zakonom o elektronskoj fiskalizaciji, i pored problema izazvanih pandemijom.

“Bez obzira na izazove u poslovanju koje u ovom periodu nameće pandemija, tim PU za realizaciju projekta elektronske fiskalizacije ulože maksimalne napore da sve aktivnosti sprovede blagovremeno da bi se obezbijedila primjena zakona od 1. januara 2021.”, odgovorili su “Vijestima iz Poreske uprave.

Fiskalizacija podrazumijeva da novi elektronski uređaji (kase – računari) budu povezani sa sistemom u Poreskoj upravi i prodavci će prije izdavanja svakog računa kupcu, za tu radnju tražiti odobrenje od servera PU, a cijeli proces bi trajao nekoliko sekundi.

Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša otkrio je nedavno da je na tenderu posao dobio hrvatsko-srpski konzorcijum, koji je ponudio 4,5 miliona eura, kao i da je rok izrade i primjene softvera 12 mjeseci s još tri mjeseca testnog perioda.

S obzirom na ove rokove, “Vijesti” su pitale PU da li će se sve moći završiti u narednih šest mjeseci, koliko je ostalo do roka za početak primjene zakona.

Zakon o elektronskoj fiskalizaciji usvojen je u avgustu prošle godine, a početak primjene je trebalo da bude 1. januar ove godine.

Ministar finansija Darko Radunović je tada u Skupštini kazao da će e-fiskalizacija smanjiti mogućnosti za sivu ekonomiju i da zbog toga očekuju rast godišnjih prihoda za 13 do 17 miliona eura.

“Izvođač projekta u narednim danima predstaviće detaljan vremenski okvir za realizaciju projektnih zadataka. Na internet stranici PU biće objavljena detaljna tehnička specifikacija, a biće pokrenut i sistem za testiranje slanja poruka ka serveru PU, kako bi i sami poreski obveznici započeli pripremu svojih sistema za komuniciranje s PU i korišćenje fiskalnog servisa u okviru projekta elektronske fiskalizacije”, naveli su iz Poreske.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *