Evropski čelnici pokušaće da dogovore plan oporavka vrijedan 750 milijarda eura

Čelnici 27 zemalja Evropske unije okupiće se u petak u Briselu , prvi put nakon više mjeseci, kako bi drugi put pokušali da dogovore zajednički plan ekonomskog oporavka vrijedan 750 milijarda eura.

EU je na ivici najdublje recesije od osnivanja, pokazuju prognoze, i premijeri unije suglasni su da moraju brzo djelovati kako bi spriječili da pandemija koronavirusa nanese još i veće štete njihovim međusobno povezanim ekonomijama.

Na početku drugog kruga razgovora zemlje su još jako udaljene u nizu pitanja među kojima i ukupni iznos budžeta za oporavak i višegodišnjeg evropskog budžeta, s kojim je povezan, te u pogledu načina na koji će se raspodjeljivati sredstva.

Prošlog nedjelje predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel je predložio za razdoblje 2021. do 2027. budžet (VFO) u iznosu od 1074 milijardi eura, 26 milijardi eura manje od predloga Komisije, ali je zadržao predlog plana za oporavak u iznosu i obliku u kojem ga je predložila Komisija.

Plan za oporavak nazvan “EU sljedeće generacije” (NGEU) predložen je u iznosu od 750 milijardi eura – 500 milijardi koje bi se dodjeljivale kao bespovratna pomoć i 250 milijardi kao zajmovi.

Četiri štedljive zemlje nezadovoljne su visinom VFO-a koje je predložio Michel. Austrija i Danska traže da VFO bude još manji – 1050 milijardi eura, dok Holanđani i Šveđani nisu izlazili s konkretnom brojkom, ali im je Michelov predlog od 1074 milijarde eura previsok.

Štedljiva četvorka nije zadovoljna ni predlogom da se sredstava dodijeljuju kao bespovratna pomoć i radije bi da bude u obliku povoljnih zajmova.

Teško je predvidjeti koliko će samit trajati i hoće li doći do dogovora. “Do prije nedjelju dana nije bilo znakova da bi moglo doći do dogovora, ali u posljednja tri dana atmosfera se promijenila. Postoji veliki pritisak i vidljiv je interes većine da dođe do dogovora”, rekao je u četvrtak diplomatski izvor, vrlo dobro upućen u stanje pregovora.

Izvor: SEEbiz

Check Also

Prvi ekonomski dijalog između Amerike i Crne Gore

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić poručio je danas na otvaranju Prvog ekonomskog dijaloga između Crne Gore i Sjedinjenih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *