Žene u penziju sa 64, a muškarci sa 66 godina

Dodajte komentar

Vlada i predstavnici sindikata usaglasili su izmjene zakona o penzijsko inavalidskom osiguranju kojima je predivđeno da će svima koji i penzioneri koji su od januara ove godine imati pravo da im se penzije obračunaju na osnovu novih zakonskih rješenje, što znači retroaktivnu primjenu zakona.

To je danas saopšteno iz Unije slobodnih sindikata (USS) nakon sastanka sa premijerom Duškom Markovićem.

“Kao najznačajnije benefite koje donosi ovaj zakon ističemo- smanjenje starosne granice na 66 godina za muškarce, odnosno 64 godine za žene; da se iz osnovice za obračun penzije izuzima ¼ nevezanih, najnepovoljnijih godina osiguranika; novu formulu za usklađivanje aktuelnih penzija; povećanje najniže penzije na 145 eura… Posebno ističemo da će svi koji su od 01. januara 2020. godine ostvarili pravo na penziju imati mogućnost podnošenja zahtjeva za ponovno određivanje penzije primjenom novog Zakona, s tim što će se novi iznos penzije određivati počev od dana kada je osiguranik ostvario pravo na penziju” saopšteno je iz USS.

Kako se dodaje, predlog zakona će narednih dana biti formalno procesuiran, odnosno, biće utvrđen u Vladi i poslat Skupštini na usvajanje.

“Na današnjem sastanku predsjednik Vlade upoznao je predstavnike USS i Saveza sindika da će Vlada, u naredna dva dana utvrditi predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i uputiti ga u skupštinsku proceduru. Rasprava i njegovo usvajanje očekuje se do kraja ovog ili početkom narednog mjeseca, zavisno od programa rada Skupštine. Time se potvrđuje ispravnost stava rukovodstva USS koje je, u pregovorima o ovom zakonu, vjerovalo u kompromis postignut sa predstavicima Ministarstva rada i socijalnog staranja i Vlade i dalo prednost socijalnom dijalogu”, navodi se u saopštenju.

USS navodi da je od suštinskog značaja da će izmjene i dopune Zakona PIO biti usvojene u ispregovaranoj formi, na koji način će se znatno poboljšati položaj budućih penzionera, a donekle i položaj najugroženije kategorije penzionera.

“Ovim izmjenama i dopunama Zakona PIO, po prvi put, izvršene su korekcije „reforme“ penzionog sistema iz 2003. godine, kojom su crnogorske penzije obezvrijeđene, a veliki broj crnogorskih penzionera doveden do ruba siromaštva. Kroz najavljene izmjene i dopune Zakona PIO ostvariće se veća pravednost i adekvatnost penzija. Na kraju ističemo da su izmjene i dopune Zakona PIO rezultat visokog stepena konsenzusa postignutog između predstavnika Vlade i socijalnih partnera“, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *