Prodati su državni zapisi vrijedni 14,9 miliona eura

Dodajte komentar

Na petoj ovogodišnjoj aukciji prodati su svi državni zapisi sa rokom dospijeća od 182 dana, vrijedni 14,9 miliona eura, no prosječnoj stopi od 0,85 odsto. Ukupna nominalna vrijednost emisije državnih zapisa iznosila je 14.9 miliona eura, dok je iznos dostavljenih ponuda bio 16.9 miliona eura. Rok dospijeća zapisa je 182 dana, odnosno 13. januar naredne godine, prenosi Mina biznis. Ove godine su održane četiri aukcije državnih zapisa sa rokom dospijeća od 182 dana.

Na prvoj su prodati državni zapisi vrijedni 14,9 mi liona eura, na drugoj pet miliona eura, na trećoj 18 miliona eura, a na četvrtoj 15 miliona eura. Prošle godine održano je šest aukcija sa rokom dospijeća od 182 dana. Državni zapisi su diskontovane kratkoročne hartije od vrijednosti, koje CBCG prodaje u ime Ministarstva finansija, u cilju održavanja tekuće likvidnosti budžeta.

Zapisi se prodaju kao diskontovane hartije, metodom aukcije, po cijeni nižoj od nominalne vrijednosti, dok se otp laćuju no nominali na dan dospijeća. Razlika između nominalne vrijednosti i kupovne cijene predstavlja zarađenu kamatu na investiciji. Ministarstvo finansija obavezno je da na dan dospijeća isplati obaveze no emitovanim državnim zapisima.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *