Njemački sud: Teslin autopilot predstavlja lažno oglašavanje

Dodajte komentar

Proizvođač električnih automobila Tesla više neće smjeti u Njemačkoj da koristi riječ “Autopilot”, kojom označavaju svoje sisteme za pomoć vozačima i (potpunu ili djelimičnu) autonomnu vožnju. Naime, viši je državni sud u Minhenu presudio kako se izraz autopilot, te oglas Tesle u kojem se spominje “puni potencijal za autonomnu vožnju” smatraju lažnim oglašavanjem.
Isti se spominju u oglasu za Teslin Model 3, a sud smatra kako korištenje ovih izraza stvara kod kupaca očekivanje koje se ne podudara s činjenicama. Sudsko vijeće utvrdilo je da Teslin Autopilot kao funkcija automobila ne omogućava potpuno autonomnu vožnju bez ljudske intervencije, a da bi kupci to mogli očekivati na osnovu njihove reklame.

Dodatni problem sudu predstavlja i činjenica da se na Teslinom webshopu nalaze najave o potpuno autonomnoj vožnji koja će biti dostupna do kraja godine. Međutim, takva vožnja u Njemačkoj za sada nije legalna, pa je tamošnji kupci neće moći koristiti.

Teslin Model 3 u aktuelnoj varijanti, naveli su tužilac (Centar za borbu protiv nelojalne konkurencije) u najboljoj varijanti može dostići nivo autonomne vožnje 2, dok je ona koja bi bila “Autopilot” na nivou 5. Sud je njihovu argumentaciju prihvatio i zabranio Tesli spominjanje Autopilota na ovaj način. Presuda nije prvostepena pa su na nju moguće, i očekivane, žalbe.

Šef Tesle na Twitteru se pridružio kritikama ove presude, navodeći kako je funkcija Autopilot ime dobila prema onoj dostupnoj već godinama u avionima, a koja takođe ne pruža pilotima mogućnost potpuno autonomnog upravljanja letjelicom.

Teslini automobili koji dolaze s opcijom Autopilota imaju mogućnost “Summon”, odnosno autonomnog izlaska s parkirališta i dolaska do vlasnika. Tu je i funkcionalna opcija pomoći vozaču na cestama i autocestama koja omogućava samostalno mijenjanje vozne trake, ulazak i izlazak na put, te odnedavno i prepoznavanje signala semafora. No, pri korištenju svih ovih funkcija vozač mora biti svjestan situacije i u svakom trenutku spreman da preuzme kontrolu nad vozilom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *