Nijedna banka nije isplatila dividendu u akcijama

Dodajte komentar

Sve banke poštuju odluku Centralne banke o privremenoj zabrani isplate dividendi akcionarima, osim u akcijama. To je rečeno Pobjedi iz Centralne banke, koja je krajem marta ove godine donijela tu odluku.

– Na godišnjim skupštinama akcionara na kojima se odlučuje o raspodjeli dobiti, banke nijesu donosile odluke o dividendi. Odlučivanje o tom pitanju odložile su za budući period, kada se budu stekli uslovi za takvo odlučivanje – objasnili su iz Centralne banke.

Akcije ne žele

Navode da nijedna banka nije iskoristila mogućnost da u akcijama isplati dividendu.

Iz vrhovne monetarne institucije kažu da su banke sa razumijevanjem prihvatile odluku o zabrani isplate dividendi.

– Banke su sa razumijevanjem prihvatile ovu mjeru, jer je odlaganje raspodjele dividende, u krajnjem, u interesu banaka. Pa će banke potpunijim sagledavanjem uticaja korona virusa na njihovu finansijsku poziciju moći da, kada se za to steknu uslovi, donesu adekvatnu odluku o raspodjeli – navode iz CBCG.

Na pitanje do kada će važiti ova privremena odluka u CBCG kažu da se još nijesu stekli uslovi za ukidanje.

– Centralna banka permanentno prati uticaj korona virusa na finansijski sistem i realnu ekonomiju i od daljih kretanja u ovoj oblasti zavisiće i trajanje mjera – saopštili su iz CBCG.

Podsjetimo da po odluci CBCG iz marta dozvoljena je raspodjela dividende jedino na način da se ona transformiše u akcijski kapital. Iz banke su tada pojasnili da će se time povećati nivo kapitalizovanosti crnogorskog bankarskog sistema i obezbijediti da bude potpuno spreman za potencijalne izazove. Iz CBCG je tada objašnjeno da je ta mjera donijeta u skladu sa izmjenama i dopunama Odluke o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja novog korona virusa na finansijski sistem, koje je usvojio Savjet.

Profiti

Najveći profit u prošloj godini ostvarila je Erste banka 12,3 miliona eura, što je dva miliona više nego na kraju 2018. Na drugom mjestu je NLB sa deset miliona, kao godinu ranije. Na trećoj poziciji je Podgorička banka sa profitom od 8,6 miliona, dva miliona lošije od 2018.

Profit CKB, koja je kupila Podgoričku banku je bio 4,9 miliona ili 1,1 milion lošiji nego godinu ranije, Hipotekarne 4,8 miliona, 600 hiljada eura više nego godinu ranije, Adiko banke 3,4 miliona, milion više nego godinu ranije, UCB 3,2 miliona, Lovćen banke 1,9 miliona, dok je Prva banka je ostvarila 1,2 miliona, skoro milion više. Dobit Komercijalne banke je milion eura, što je na nivou 2018, Zirat banka je u plusu 294 hiljade eura, što je dobar rezultat u odnosu na godinu ranije kada su bili u minusu 648 hiljada, a Zapad banka 244 hiljade. U minusu od 1,4 miliona je bila samo Adriatik banka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *