Korona nije značajno oborila cijene nekretnina

Dodajte komentar

Cijene nekretnina, u vrijeme pandemije koronavirusa, nijesu pale onoliko koliko se očekivalo pa se stanovi u starogradnji, u dijelu grada preko Morače, mogu pazariti i do 1.300 eura za kvadratni metar, kazala je Edita Dautović, vlasnica jedne podgoričke agencije za nekretnine.

Ona je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) podsjetila da je tržište nekretnina potpuno stalo tokom pandemije korona virusa, pa u jednom momentu nije bilo ni ponude, ni potražnje.

Uprkos svemu, vjeruje da za tržište nekretnina u Crnoj Gori dolaze bolji dani.

“Više je faktora koji utiču na samo tržište, a ja jesam optimista, jer sam prošla različite faze”, kazala je Dautović.

Kad je riječ o rentiranju stanova, sagovornica TVCG kaže da su cijene snižene do 50 eura, dok je kirija u luksuznijim stanovima osjetnije snižena.

“U luksuznijim stanovima, u novogradnji preko Morače, kirije su su niže i do 150 eura, jer vlasnici žele da izdaju stan. Bolje je da je nekretnina u upotrebi, jer ja za nju potrebno izdvojiti sredstva za održavanje”, rekla je Dautović.

No, ima li promjena kad je u pitanju prodaja stanova.

“Cijena je pala kad je u pitanju prodaja, ali ne onoliko koliko smo mi očekivali. Još uvijek se drže te neke cijene. U Podgorici se preko Morače drže cijene u starogradnji, a očekivao se pad. Cijena dođe i do 1.300, a kad govorimo o novogradnji to je od 1.500 do 1.800 eura”, istakla je Dautović.

Ona, međutim, ističe i da crnogorsko tržište nekretnika posljednjih godina trpi turbulencije, što potvrđuju podaci Centralna banka Crne Gore (CBCG), po kojoj je došlo do pada stranih investicija u 2019. u odnosu na 2018. godinu.

“Pred početak pandemije osjetio se pad potražnje za izdavanjem i prodajom nekretnina, to je krenulo krajem februara, da bi onog dana kad su uvedene mjere tržište potpuno stalo. U jednom momentu nije bilo ni ponude, ni potražnje stanova”, rekla je ona.

Ako se u pandemiji desilo nešto dobro, to je onda solidarnost vlasnika stanova.

“Oni su pozitivno reagovali prema podstanarima, jer su u startu ili umanjivali kiriju ili je opraštali za mart i april. To se naročito dešavalo kod onih vlasnika stanova koji su ih kupili na kredit, a koji su izabrali moratorijum na kredit i tako pomogli podstanarima”, kazala je Dautović.

Tržište nekretnina je ponovo oživjelo kad je proglašen kraj epidemije, ali je i to bilo kratkog daha, kaže Dautović.

Napominje i da još uvijek nema potražnje stanova kad su u pitanju studenti, pošto je neizvjestan početak studijske godine na fakultetima u Crnoj Gori.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *