Jedanaest zemalja smanjilo PDV za turizam, u Turskoj svega 1 odsto

Dodajte komentar

Kako bi bar privremeno pomogle turističkom sektoru koji je među najpogođenijima zbog pandemije, mnoge evropske zemlje donijele su odluku o privremenom smanjenju PDV-a na turističke usluge, piše hrvatski portal Novac.hr.

Kako je objavio HOTREC, Evropsko udruženje hotela, restorana i ugostiteljskih objekata, na tu mjeru se za sada odlučilo 11 zemalja.

Tako je Turska za period od 1. aprila do 30. novembra 2020. donijela odluku da će PDV u segmentu hotelijerstva sa ionako niskih osam pasti na samo 1 odsto, što je ujedno najniži PDV u bilo kom turističkom segmentu u Evropi.

Grci su, pak, odlučili da u segmentu usluživanja bezalkoholnih pića PDV smanje sa 24 na 13 odsto, a za hospitality je sa 13 na samo pet procenata.

Crna Gora bi, no uzoru na druge evropske države, trebalo da smanji stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) zaugostiteljstvo i turizam i tako pomogne očuvanju četiri hiljade biznisa i desetina hiljada radnih mjesta, saopštio je potpredsjednik SDP-a Raško Konjević. On smatra da je privredi, ugostiteljstvu i sektoru turizma pomoć potrebna odmah, kako bi dio novca od PDV-a preusmjerili na plaćanje troškova, plata i komunalija.

Predlog SDP-a za smanjenje stope PDV-a zaugostiteljstvo i turizam, kako je naveo, dobija evropsku potvrdu.

-Mnoge zemlje na evropskom kontinentu su, u želji da pomognu svoju turističku privredu, donijele niz mjera u rasponu od povoljnih kredita, subvencija potrošnje, preko čekova i bonova za građane, do oslobađanja od zakupa i poreskih olakšica, naveo je Konjević u saopštenju.

Ipak, najznačajnija pomoć koju je dobila industrija ugostiteljstva i turizma ogleda se u smanjenju stope PDV-a na usluge i u tome prednjače Velika Britanija i Austrija koje su smanjile stopu sa 20 na pet odsto, dok su Litvanija i Bugarska smanjile stope sa 21 na devet odsto.

-Stope PDV-a su smanjene u Belgiji, sa 12 odsto na šest odsto, na Kipru sa devet na pet odsto, u Češkoj sa 15 na deset odsto, dok je Grčka, kao mediteranska turistička velesila, smanjila stope PDV-a na smještaj i ugostiteljstvo sa devet na pet odsto, precizirao je Konjević.

On je saopštio da Crna Gora od svih tih zemalja ima najveći udio turističkih usluga u BDP-u, ali da Vlada odbija da prihvati predlog SDP-a kojim bi se PDV u sektoru ugostiteljstva smanjio sa 21 na sedam odsto.

Izvor: Indikator, Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *