EU najavila obračun sa nefer poreskim sistemima

Evropska komisija najavila je plan za suzbijanje “agresivnih” režima u planiranju korporativnih poreza koji narušavaju ravnopravne uslove utakmice na jedinstvenom tržištu EU, a taj korak će, navodi komisija, pomoći oporavku Evrope od krize izazvane pandemijom korona virusa.

Zemlje Evropske unije nastoje da podupru javne prihode radi finansiranja ekonomskog oporavka usljed sve glasnijih javnih kritika na račun korporacija, naročito multinacionalnih digitalnih divova, ali i bogatih pojedinaca zbog izbjegavanja poreza, prenosi Rojters.

Imajući to u vidu, Komisija je najavila da će proširiti svoj poreski kodeks ponašanja u borbi protiv onih korporativnih poreskih režima zemalja-članica koji imaju generalno štetne posledice.

Kodeks iz 1997. godine predstavlja instrument EU za sastavljanje crne liste onih koji izbjegavaju porez i koji je doveo do raskrinkavanja otprilike 120 takvih režima.

Trenutno, EU može da vrši procjenu samo “preferencijalnih“ režima, na primjer ako država primjenjuje jednu poresku stopu za domaće firme a drugu stopu koristi za međunarodne kompanije.

Raniji planovi EU za promjenu poreskih pravila osujećeni su snagom veta država-članica, budući da propisi dozvoljavaju da jedna zemlja može da blokira poreske reforme.

Komisija je, međutim, saopštila da razmatra mogućnosti da se zaobiđe sistem veta, vjerovatno korišćenjem člana iz osnivačkog sporazuma EU koji omogućava da se poreske odluke donose vecćinom glasova u slučaju kada je narušena konkurencija.

Planovi Brisela za naplatu poreza od digitalnih divova pretrpjeli su udarac kada je drugi najviši sud u 27-članom bloku poništio nalog Evropske komisije da Epl plati Irskoj 13 milijardi evra zaostalih poreza.

Reforma poreskih pravila EU će vjerovatno i dalje nailaziti na protivljenje pojedinih država članica koje kažu da bi reforme mogle da naštete njihovim ekonomijama.

Komisija je u maju identifikovala šest zemalja EU – Kipar, Mađarsku, Irsku, Luksemburg, Maltu i Holandiju – kao poreske sisteme koje kompanije koriste za agresivno poresko planiranje, piše Rojters.

Check Also

Đukanović u Upravnom odboru Saveza energetičara

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), Milutin Đukanović, izabran je nedavno za člana Upravnog odbora Saveza …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *