Apple neće morati da plati 13 milijardi eura poreza u Irskoj

Dodajte komentar
Sa protesta podrške Appleu

Godine 2016. Evropska komisija naredila je Appleu da uplati 13 milijardi neplaćenih poreza u Irskoj. Sud Evropske unije sada je poništio ovaj zahtjev, jer komisija nije dokazala da je kompanija profitirala od nezakonitih pogodnosti.

Irska i Apple pozdravili su odluku koja je veliki udarac Evropskoj komisiji.

Evropska komisija je u augustu 2016. utvrdila da je Apple primio ilegalne poreske olakšice u iznosu od čak 13 milijardi eura u Irskoj. Tokom istrage pokrenute u junu 2014., utvrđeno je da su dva poreska rješenja koja je Irska izdala Appleu znatno i vještački smanjila poreze koje je ta kompanija plaćala u zemlji u kojoj je inače sjedište Applea u Evropi.

Podružnice kompanije Apple u Irskoj, Apple Sales International i Apple Operations Europe, gotovo cijelu domaću dobit od prodaje dodijelile su “centralnoj kancelariji”, koji je, prema komisiji, postojao samo na papiru i nije mogao donijeti takvu zaradu. Apple već dugi niz godina obavlja dio svog globalnog poslovanja preko podružnica u Irskoj.

Selektivni poreski tretman omogućio je Appleu da u 2003. godini plati porez na dobit po stopi od 1% na dobit ostvarenu u Evropi, a u 2014. ta se stopa dodatno smanjila na 0,005%.

To je nezakonito prema pravilima o državnim podrškama EU-a jer je Appleu omogućilo plaćanje puno nižih poreza od ostalih kompanija, ocijenjeno je u Briselu.

U skladu s tim, Komisija je odlučila da Irska mora vratiti nezakonitu pomoć, uključujući kamate, za razdoblje između 2003. i 2014., koja je iznosila 14,3 milijarde eura. I Apple, i Irska su se žalili na odluku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *