Zašto se godinu i po dana kasni sa objavama o izvršenju budžeta?

Dodajte komentar
Ministarstvo finansija

Ministarstvo finansija (MF) skoro godinu i po dana, tačnije od marta prošle godine, kasni sa objavama o izvršenju budžeta, odnosno prihodima i rashodima budžeta, za prethodni mjesec. Na čelu Ministarstva finansija jeste Darko Radunović, dok je generalni direktor Direktorata za budžet Bojan Paunović.

Naime, ti podaci bi trebalo da budu objavljivani najkasnije do kraja sledećeg mjeseca, odnosnou julu ili do kraja jula bi trebalo da Ministarstvo finansija objavi podatke zajun, međutim, oni do danas nisu objavili podatke o izvršenju budžeta za maj. Objavljivanje podataka o prihodima i rashodima budžeta je sada od važnosti, iz razloga što je kriza izazvana pandemijom korona virusa poremetila svačije planove. Vlada je nedavno usvojila rebalans budžeta, ns osnovu pretpostavki, koje mnogi smatraju pogrešnim. Tu se prije svega misli na prihode od turizma, koje je MF računalo da će biti manji za 40 odsto u odnosu na prošlu godinu. Situacija je, međutim, mnogo gora, na šta ukazuju mnogi stručnjaci. U praksi, to može dovesti do novog rebalansa budžeta poslije završetka ljetnje sezone.

Direktorat za budžet podatke o izvršenju budžeta objavljuje od marta prošle godine i samo u dva navrata nisu probili rok za objavu, dok je bilo slučajeva kada su sa debelim zakašnjenjem objavljivali izvještaje za dva mjeseca.

U ovoj godini Direktorat za budžet je objavio četiri izvještaja, svaki sa zakašnjenjem. Izvještaje za januar i februar su objavili tek 21. aprila, podatke za mart smo dobili 6. maja, dok su podaci za april objavljeni tek 5. juna. Kao što smo naveli, podataka za maj još nema iako je polovina sedmog mjeseca.

Deficit budžeta u aprilu, mjesecu kojem je ekonomija stala zbog epidemije korona virusa, iznosio je 46,6 miliona eura, pokazali su podaci Ministarstva finansija, objavljeni sa zakašnjenjem početkom ju na. Prihodi bu džeta u aprilu su iznosili 124 miliona, dok su izdaci bili 171 milion eura. Prihodi su u odnosu na mart manji za 37 miliona, a u odnosu na april prošle godine za 41 milion eura. Zbog epidemije, odlukom NKT-a, mnoge dje latnosti su bile zatvorene u aprilu, dok su druge obavljane smanjenim obimom, uz nekoliko izuzetaka kojima se obim posla povećao u vrijeme korone. Deficit budžeta u aprilu je najveći do sada na mjesečnom nivou. U januaru je deficit budžeta iznosio 34,1 milion, februaru 25,3 miliona, martu 17, a u aprilu 46,6 miliona. U maju je ekonomija malo živnula, jer su određene d jelatnosti koje su bile zatvorene počele sa radom u smanjenom obimu, zbog zdravstvenih mjera.

Da je kašnjenje sa objavom podataka o izvršenju budžeta samo nastavak prakse iz 2018. godine pokazuju podaci o objavama iz 2019. godine. Direktorat je samo podatke za novembar i septembar objavio tokom narednog mjeseca, odnosno u decembru i oktobru. I to je urađeno poslednji dan u tim mjesecima.

Podatke za mart objavili su u maju, za april 14. juna, za maj 18. jula, podatke za jun javnost je čekala do 14. avgusta, za jul do 30. septembra, avgust i septembar do 31. oktobra, oktobar do 16. decembra a novembar do 31. decembra. Podaci o izvršenju budžeta za 2019. godinu objavljeni su 18. februara.

Poslanici su 23. juna glasali zarebalans budžeta, koji je urađen na osnovu procjena Vlade, dok pred sobom nisu imali podatke o stanju prihoda i rashoda za maj, niti su znali kakvo je stanje u budžetu do polovine juna.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *