Cijene nafte pod pritiskom zabrinutosti za globalnu potražnju

Dodajte komentar

Cijene nafte skliznule su u utorak na svjetskim tržištima prema 42 USD, jer trgovce brine da bi nova ograničenja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Aziji mogla ugroziti oporavak globalne potražnje i to baš kada se vodeći proizvođači spremaju da povećaju proizvodnju.

Cijena barela sirove nafte na londonskom se tržištu spustila se za 42 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 42,3 USD. Na američkom je bila niža 49 centi, skliznuvši na 39,61 USD.

U Kaliforniji su u ponedjeljak ponovno uvedena ograničenja, nakon što su isto već učinile neke druge države, poput Floride i Teksasa. Nova ograničenja takođe su uvele Azija i Australija, prenosi SEEbiz.

Takav razvoj situacije pdsotiče zabrinutost za globalne ekonomske izglede i globalnu potražnju za naftom.

Za smjernice u vezi ponude nafte, tržišta s nestrpljenjem čekaju vijesti iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, o novom nivou smanjenja proizvodnje.

Prema važećem sprorazumu, proizvodnja će se još do kraja mjeseca smanjivati za rekordnih 9,7 miliona barela dnevno, a očekuje se da će OPEC+ dogovoriti da se od avgusta do kraja godine smanjuje za 7,7 miliona barela dnevno.

U najnovijem mjesečnom izvještaju OPEC procjenjuje da će globalna potražnja za naftom u narednoj godini porasti za rekordnih sedam miliona barela dnevno, ali da će i dalje biti slabija nego prije koronakrize.

Od važnih vijesti za naftna tržišta izdvaja se ona o kineskom uvozu nafte u junu, koji je dostigao najviše dnevne i mjesečne nivoe, pokazuju najnoviji kineski podaci.

Tržišta će za dalje smjernice u vezi potrošnje goriva pratiti najnovije izvještaje Američkog instituta za naftu (API) i američke vlade.

Analitičari procjenjuju da će izvještaji pokazati sedmični pad zaliha benzina za 900 hiljada barela, a zaliha sirove nafte za 2,3 miliona barela, pokazuju preliminarne procjene ekonomista iz Reutersove ankete.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 43,38 USD, što znači da je bila za osam centi niža u odnosu na prošli petak.

Izvor: RTCG

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *