Recesija zbog pandemije prijeti raspadu eurozone

Recesija koja je posledica virusa korone postaje sve dublja, prijeti čak i raspad eurozone, izjavio je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni. On je ovo izjavio u intervjuu “Veltu”.

Đentiloni je naglasio da ekonomije Italije, Francuske i Španije padaju za 10-11 odsto, a Danske, Poljske, Švedske ili Njemačke – za 4-6 odsto.

“Posljednji ekonomski podaci upozoravaju: recesija je dublja, nego što se očekivalo, ekonomski razvoj država u eurozoni postaje neravnomjerniji, nego što je prognozirano u proljeće. To o čemu smo uvjek upozoravali se potvrđuje: recesija zbog kovid-19 preti raspadu eurozone”, rekao je evropski komesar.

Po njegovim riječima, države EU treba u najkraćem roku da dogovore plan obnove ekonomije radi jačanja povjerenja u nacionalnu ekonomiju.

Ranije je Evropska komisija predstavila predlog osnivanja fonda za spasavanje EU u visini od 750 milijardi eura. Kako je planirano, države-članice Unije će dobiti pomoć u vidu grantova (do 500 milijardi eura). Ovaj predlog će Evrokomisija podnijeti državama članicama EU i Evropskom parlamentu. On se može i mijenjati, prenosi Sputnjik.

Svjetska zdravstvena organizacija je u martu objavila pandemiju virusa korone. Prema posljednjim podacima SZO, u svijetu je otkriveno više od 12,1 milion slučajeva, dok je više od 551 hiljadu ljudi preminulo.

Izvor: Sputnjik

Check Also

Kako su izgledali počeci najvećih kompanija na svijetu

Bez obzira na to koliko je nečiji biznis uspješan i poznat širom svijeta, svi oni …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *