MMF očekuje da će se azijska ekonomija smanjiti uz revidiranu prognozu

Dodajte komentar

Izbijanje koronavirusa bilo je skupo za azijski ekonomski razvoj, saopštio je Međunarodni monetarni fond (MMF) kada je revidirao svoju prognozu za region i upozorio na mogući dugotrajni oporavak.

“Po prvi put u životu očekuje se da će se rast Azije smanjiti za 1,6 procenata – što je pad u odnosu na aprilsku projekciju nultog rasta”, napisao je u blogu Chang Yong Rhee, direktor odjeljenja MMF-a za Aziju i Pacifik.

Čak i nedavna pozitivna dešavanja u epidemiološkoj situaciji u nekim zemljama koja su im omogućila da se djelimično ponovo otvore, nisu pomogla da se promijene sumorne projekcije. MMF je rekao da mora da umanji ekonomski ishod za većinu zemalja u regionu jer su zavisne od globalnih lanaca snabdijevanja, čineći rast „nemogućim“ dok „cijeli svijet pati“.

Iako MMF očekuje da će se Azija snažno oporaviti na 6,6 procenata već sljedeće godine, primijetio je da će pandemija vjerovatno imati dalekosežne posljedice. Dok se regionalni pokretač Kina već počela vraćati u normalu nakon što je postala prva zemlja koja je pogođena Covid-19, pozitivni pomaci nisu dovoljni da bi se ekonomski rezultat Azije vratio na nivo prije krize. Prema MMF-u, ekonomska proizvodnja tog regiona u 2022. godini biće oko pet procenata niža u odnosu na ranije prognoze.

Iako agencija sa sjedištem u Washingtonu pretpostavlja snažan povrat privatne potražnje, upozorila je da postoje “oblaci na horizontu”, koji bi mogli da naruše oporavak. Ti zabrinjavajući znakovi uključuju smanjivanje trgovine, zastoje duže od očekivanih, rastuću nejednakost, slabe bilance i geopolitičke tenzije.

Ranije ovog mjeseca, MMF je rekao da očekuje „dublju recesiju u 2020. godini i sporiji oporavak u 2021. godini“, jer je virus imao neujednačen uticaj na sektore i zemlje, a za njega još uvijek nema medicinskog rješenja. Prema nedavnim prognozama, globalni realni BDP mogao bi se smanjiti za 4,9 procenata u ovoj godini, nakon čega slijedi djelimični oporavak, uz rast od 5,4 procenta u 2021. To bi rezultiralo kumulativnim gubitkom globalne ekonomije tokom dvije godine od preko 12 biliona dolara zbog ove krize.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *