Kako će pandemija promijeniti sektor osiguranja

Svijet će možda u budućnosti morati da se navikne na epidemije zaraznih bolesti a mnoge su kompanije tek u koronakrizi saznale da njihovo osiguranje ne pokriva brojne rizike koje zaraza donosi.

Velike osiguravajuće kuće i agenti sada klijentima nude osiguranje od epidemija zaraznih bolesti, koje svrstavaju u istu kategoriju s osiguranjem od rata i nuklearne eksplozije. Manji igrači pak traže tržišne niše. Tako tehnološka kompanija Machine Cover planira iduće godine klijentima da ponudi osiguranje koji bi im trebalo pomoći da prebrode razdoblje zatvaranja radi suzbijanja virusa.

“Koristeći se aplikacijama i drugim izvorima podataka, Machine Cover mjeri nivo saobraćaja oko restorana, robnih kuća, frizerskih i autosalona i kada on padne ispod određenog nivoa, isplaćivaće klijentima odštetu, bez obzira na razlog pada. Kompanije su mislile da su se već osigurale od takvih poremećaja, kupivši prije pandemije koronavirusa polise osiguranja od prekida u poslovanju, ali naša je stvarni odgovor na takve slučajeve”, objašnjava u razgovoru za Reuters osnivač kompanije Inder-Jeet Gujral.

“Mislim da će to biti velika prilika jer će u razdoblju nakon Covida podjednako neodgovorno biti ne osigurati se od pandemije kao i ne osigurati se od požara”, ističe Gujral.

Zahvaljujući izuzećima od mjera neki osiguravači uspijevaju relativno dobro da posluju u vrijeme koronakrize. Sektor se takođe uglavnom uspješno opire pritisku da poveća ponudu osiguranja od koronavirusa. Neke su kompnije čak iz ponude izbacile polise osiguranja vezane za pandemiju, poput osiguranja od otkazivanja kulturnih događaja.

Udruženje britanskih menadžera rizikom Airmic objavilo je prošle nedjelje da je zbog pandemije zavladala nestašica cjenovno prihvatljivog osiguranja pa većina njegovih članova nastoji smanjiti rizike drugim instrumentima.

Lloyd’s of Londona Beazley Plc počeo je prošle nedjelje prodavati police osiguranja kojima se organizatori kulturnih i poslovnih događanja na Internetu osiguravaju od tehničkih problema.“Ta se događanja u cijelosti oslanjaju na dobro funkcionisanje tehnologije a tehničke teškoće mogu izazvati velike finansijske gubitke”, navodi Mark Symons iz Beazleya.

Marsh, najveći prodavac osiguranja u svijetu, udružio je snage s ogrankom francuske AXA-e i kompanijom za podatke Arity kako bi kompanijama poput američkih lanaca supermarketa i elektronskih trgovina pomogli da se nose se s posljedicama mjere održavanja distance. Ljudi sve češće naručuju dostavu u kuću i kompanije su unajmile vozače kako bi podmirile potražnju za takvim uslugama ali malo je osiguravača koji vozačima nude odgovarajuće osiguranje.

Stoga su Marsh i njegovi partner osmislili policu čija se cijena bazira na prijeđenim kilometrima. Može biti jeftinija od klasične polise za komercijalna vozila jer vozači samo dostavljaju pizze, pa rizik nije velik kao u slučaju prevoza putnika. “Mislim da će poslovanje s osiguranjem završne faze dostave nastaviti rasti i nakon što pandemija završi”, ističe Robert Bauer iz Marshevog američkog odjela za ekonomiju dijeljenja i mobilnost.

Potražnja za polisama baziranim na načelu iskorištenosti osiguranih predmeta snažno je poskočila u vrijeme izbijanja pandemije, pokazuje izvještaj savjetodavne kompanije Capgemini, i želi ih više od 50 posto anketiranih klijenata. Nudi ih pak samo polovina osiguravača obuhvaćenih Capgeminijevom anketom, provedenom za potrebe Globalnog izvješća o osiguranju. Iskustvo pandemije novo je za osiguravatelje koji kreiraju nove vrste osiguranja skrojene prema specifičnim potrebama određenih grupa klijenata. Tako se produkcijskim kompanijama nudi osiguranje od prekida snimanja zbog pojave zaraznih boesti među glumicama i glumcima i članovima ekipe, a stočarima koji isporučuju meso restoranima osiguranje od nestašice stočne hrane.

Takve su polise skupe – polica vrijedna milion dolara može stajati od 80 hiljada do 100 hiljada dolara, u zavisnosti od uslova osiguranja.

“Takvo je osiguranje… skupo jer pokriva rizik za proračun čije cijene ne postoji istorijska osnova”, ističe Jeff Kleid iz američkog Elite Risk Insurancea.

U martu, na vrhuncu epidemije Covida 19, Europ Assistance italijanskog Generalija ponudio je ljudima otpuštenim iz bolnice osiguranje koje je uključivalo ljekarsku pomoć, finansijsku podršku i konsultacije s ljekarima na daljinu, povrh redovnog zdravstvenog osiguranja. U samo dva dvije nedjelje prodali su više od 1,5 miliona polisa i sada imaju tri miliona klijenata u Evropi i SAD-u.

Neke kompanije mijenjaju polise zdravstvenog i osiguranja na radu, budući da će milioni radnika vi u dogledno vrijeme raditi od kuće. Neki se veliki osiguravači u Aziji spremaju klijentima da ponude prilagođeno osiguranje za takve prilike, tvrde upućeni izvori. “Rad od kuće biće još godinama novo normalno. U takvim je uslovima sadašnje osiguranje na radu besmisleno, recimo, ako se radnik ozlijedi kod kuće”, objašnjava neimenovani direktor evropske kompanije sa kancelarijom u Hong Kongu.

Izvor: SEEbiz

Check Also

Kako Biden planira da transformiše ekonomiju: Opraštanje studentskih kredita, 5 miliona novih radnih mjesta

Joe Biden položio je zakletvu i postao novi predsjednik SAD. Tokom svoje kampanje dao je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *