Za 13 godina investirali 280 miliona eura

Dodajte komentar

Iako je epidemija djelimično poremetila planove M:tela, izvršni direktor kompanije Vladimir Lučić je naveo da su i u ovoj kriznoj godini uspjeli da izdvoje ,,fantastičnih“ 20 miliona eura za investicije koje će uložiti prije svega u poboljšanje kvaliteta mobilne mreže i u dalji razvoj fiksne telefonije

Za 13 godina poslovanja u Crnoj Gori kompanija M:tel je investirala 280 miliona eura, saopštio je u intervjuu Pobjedi izvršni direktor M:tela Vladimir Lučić. On smatra da je ulazak M:tela na crnogorsko tržište bio ključan za razvoj konkurentog tržišta u mobilnoj i za ubrzani razvoj brzog optičkog interneta u fiksnoj telefoniji. Lučić je naglasio da M:tel od samog osnivanja prati visoke profesionalne i etičke standarde i vodi brigu o zajednici, zbog čega je društveno odgovorno poslovanje veoma važan segment korporativne strategije.

POBJEDA: Kompanija M:tel slavi 13 godina poslovanja u Crnoj Gori. Koliko ste zadovoljni ostvarenim rezultatima u ovom periodu?

LUČIĆ: Prezadovoljni smo rezultatima. Kada smo počeli kao treći mobilni operator 2007. godine u Crnoj Gori je već tada broj mobilnih telefona bio preko ukupnog broja stanovnika. Sa tolikom zasićenošću i dva velika konkurenta na tržištu je bio veliki izazov ući na tržište. Takođe, 2015. godine kada smo aktivno ušli u fiksnu telefoniju tržište je bilo poprilično već popunjeno. Uvijek je veliki izazov ako na tržištu na koje ulazite projekciju rasta možete da bazirate samo na preuzimanju korisnika od konkurencije, a ne na potpuno novim korisnicima. Međutim, čvrsto smo vjerovali da ćemo dostići željene ciljeve. Mislim da je naš ulazak bio ključan za razvoj konkurentog tržišta u mobilnoj i za ubrzani razvoj brzog optičkog interneta u fiksnoj telefoniji. Već će bliska budućnost pokazati koliko je bio bitan razvoj naše optičke mreže i potvrditi da smo tim projektom postavili Crnu Goru u sam evropski vrh po kvalitetu interneta.

Dakle, uspjeli smo u našem cilju da imamo preko 30 odsto tržišnog učešća u sve četiri osnovne telekomunikacione usluge (mobilna, fiksna, internet i TV).
Imao sam tu čast da u ovom projektu učestvujem od početka još od 2006. godine, kada je raspisan tender za licencu za trećeg operatora. Tada sam, sjećam se, sa kolegama sa Beogradskog ETF napisao projekat razvoja M:tela. Veliko je zadovoljstvo kada, na kraju, projekat na papiru pretvorite u realno djelo. Takođe, mogu da vam otkrijem i tajnu da sam kumovao imenu tj. da se naša kompanija zove M:tel.
Ključ uspjeha leži u nivou tehničkih investicija koje smo uradili i kvalitetu stručnjaka naše kompanije. Naša najveća snaga je uvijek i bila u zaposlenima. Preko 500 zaposlenih stručnjaka u M:telu svakodnevno radi da ispuni sve zahtjeve korisnika i pruži kvalitetan servis. Posebno bih istakao fantastičan rad čitavog tima od početka epidemije sa virusom kovid-19. Svjesni bitnosti funkcionisanja telekomunikacionih usluga naši radnici su herojski radili na neprekidnom funkcionisanju našeg servisa i na maksimalnoj usluzi korisncima. Koristim ovu priliku da im javno zahvalim na tome.
Ono što moram da istaknem je da smo svjesni značaja kvalitetnih stručnjaka, i ove godine i pored krize obuhvaćene pandemijom povećali smo broj zaposlenih za osam. Nadam se da će naš primjer slijediti i neke druge kompanije u Crnoj Gori čiji je nivo biznisa ostao sličnog intenziteta kao i prije epidemije.

POBJEDA: Koliko je kompanija M:tel investirala od dolaska u Crnu Goru? 

LUČIĆ: Uvijek sa ponosom ističem da smo jedna od najvećih investicija u Crnoj Gori. Za 13 godina uložili smo oko 280 miliona eura. Od toga su direktne strane investicije naših vlasnika 122,4 miliona eura, a ostalo smo investirali od našeg prihoda. Faktički svih ovih 13 godina sve što zaradimo ulažemo dalje u razvoj.
Najviše smo investirali u razvoj mobilne telefonije i razvoj optičke mreže. I jedna i druga investicija su izuzetno velike i naporne kada ulazite kao novi igrač na zasićenom tržištu. Kod obje vrste investicija da bismo bili konkurenti morali smo prvo da pokrijemo veći dio Crne Gore, pa tek onda da očekujemo korisnike. Oba puta smo vjerovali da će takav pristup donijeti i rezultat u broju korisnika što se na kraju ispostavilo kao tačno.
Treći segment koji nije bio finansijski veliki kao prva dva, ali bitan sa stanovišta naše budućnosti, jesu naša ulaganja u digitalne servise. Naša Digitalna fabrika postala je kultno mjesto za okupljanje start up zajednice. Već tri godine intenzivno promovišemo bitnost ovog segmenta industrije u Crnoj Gori. Takođe, naš sistem za mobilno plaćanje predstavlja defitivno jedno od najkompletnijih rješenja trenutno u telekomunikacionom svijetu. Kroz projekte sa Kliničkim centrom i Ministarstvom prosvjete želimo da pospješimo upotrebu savremenih digitalnih tehologija u zdrastvu i obrazovanju.

POBJEDA: Da li je i u kojoj mjeri epidemija korona virusa poremetila ovogodišnje planove i kako ste organizovali poslovanje u doba epidemije?

LUČIĆ: Nažalost epidemija korona virusa jeste djelimično poremetila naše planove. Prije svega ostaćemo bez bitnog dijela prihoda koji smo imali tokom turističke sezone. Takođe, mi smo bili operator koji je značajno rastao sa brojem korisnika. Epidemija je naš intenzitet rasta djelimično zaustavila. I pored negativnih efekata mi smo uspjeli da organizujemo poslovanje da prije svega naši korisnici i radnici ne trpe posljedice, a i da zadržimo nivo investicija u fiksnoj i mobilnoj, koji smo planirali. To je veoma bitno za našu telekomunikacionu industriju jer angažujemo za radove lokalne izvođače i time i njima omogućavamo da premoste krizu.
Moram da istaknem da što se tiče oglašavanja u medijima odlučili smo da ne smanjujemo budžet. Smatramo promociju usluga bitnim ulaganjem u budućnost.
Sve u svemu potrudili smo se da naša kompanija, naši radnici kao i partnerske firme koje rade sa M:telom ne trpe posljedice krize.

POBJEDA: Koji su glavni ciljevi i planovi kompanije M:tel u ovoj godini i da li će oni biti ostvareni?

LUČIĆ: Glavni plan ove godine je da ostvarimo slične finansijske rezultate kao prošle godine i da nastavimo i dalje rast broja korisnika u tri kategorije: internet, TV i postpejd i to će biti ostvareno.
Plan je takođe da ove godine na svjetskom tržištu probamo da ostvarimo prodaju bar jedne naše aplikacije i vrlo smo blizu da to uradimo.
Moram sa zadovoljstvom da najavim da ćemo biti producenti dvije serije koje će se snimati u Crnoj Gori. Radi se o nastavcima serija Besa i Dug moru. Ko je pratio ove dvije serije na našem kanalu Superstar zna da se radi o izuzetno kvalitetnim serijama gdje se na najbolji način promovišu i ljepote Crne Gore.

POBJEDA: Koje su glavne investicije M:tela u ovoj godini?

LUČIĆ: Iako je krizna godina uspjeli smo da izdvojimo fantastičnih 20 miliona eura za investicije koje ćemo uložiti prije svega u poboljšanje kvaliteta mobilne mreže i u dalji razvoj fiksne telefonije. Smatrali smo vrlo bitnim da tokom ove godine nastavimo sa snažnim investicijama jer time osim bolje pozicije M:tela, pomažemo razvoju industrije. Dio sredstava ćemo naravno investirati u razvoj digitalnih tehnologija.

POBJEDA: Kompanija M:tel je prepoznata kao ona koja veliku pažnju posvećuje društveno odgovornom poslovanju. Da li se i u narednom periodu može očekivati pojačana briga kompanije za širu društvenu zajednicu?

LUČIĆ: M:tel od samog osnivanja prati visoke profesionalne i etičke standarde i vodi brigu o zajednici, zbog čega je društveno odgovorno poslovanje veoma važan segment korporativne strategije. Kao odgovoran i aktivan član zajednice unutar koje posluje, M:tel je pomagao različite oblasti života značajne za crnogorsko društvo. Svake godine veliki dio sredstava, kako u novcu, tako i u proizvodima i uslugama odvajaju se za podršku kulturi, nauci, zdravstvu, sportu i drugim aktivnostima važnim za razvoj civilnog društva. Posebno bih istakao projekat Telemedicine koji ima za cilj umrežavanje zdravstvenih ustanova Crne Gore, koji realizujemo zajedno sa KCCG i Ministarstvom zdravlja, a pod pokroviteljstvom Crnogorske akademije nauka i umjetnosti – CANU i Vlade.
Telemedicina ima za cilj pozicioniranje crnogorskog zdravstvenog sistema na potpuno novim temeljima. Projekat je završnoj fazi i obuhvata više pojedinačnih projekata, od kojih su najvažniji: teleradiologija, telepatologija i telekonsalting. Za projekat Telemedicina izdvojeno je 1,3 miliona eura. Godinama unazad smo zlatni sponzori Košarkaškog saveza Crne Gore, a pomažemo i druge sportove.

POBJEDA: M:tel je i tokom epidemije pokazao društvenu odgovornost i imao veliku ulogu u borbi protiv korona virusa. Koje su to glavne donacije i projekti kompanije koji su pomogli crnogorskom društvu u borbi protv virusa kovid-19?

LUČIĆ: U trenutku kada se pojavio prvi zaraženi u Crnoj Gori, radi lakše komunikacije građana sa Institutom za javno zdravlje, kompanija M:tel zajedno sa kompanijom Logate odlučuje se na donaciju kol centra, sa jedinstvenim besplatnim SOS brojem 1616, koji je namijenjen svima koji sumnjaju da su bili izloženi zarazi novim korona virusom, ili imaju simptome koji ukazuju na zaraženost. Ostali operatori su podržali ovu ideju i omogućili besplatan poziv građana. Kompanija M:tel je dala podršku projektu #učidoma ustupanjem kanala za učenje od kuće.
U znak zahvalnosti svim medicinskim timovima u Crnoj Gori i svijetu, koji velikim intenzitetom rade kako bi prevazišli ovu pandemiju sa što manje posljedica, pridružili smo se timu od nekoliko pravnih lica koji vrijedno rade i štampali smo vizire za medicinsko osoblje.
Pružili smo podršku uz ostala dva operatora inicijativi Crvenog krsta da otvore SMS liniju za donacije 15888, putem koje građani mogu da se pridruže zajedničkoj borbi protiv virusa korona. U kasnijoj fazi pandemije smo opet sa kompanijom Logate donirali i drugi kol centar 1612 Kliničkom centru, putem kojeg su građani koji boluju od drugih bolesti kontaktirali specijaliste iz određenih oblasti, kako bi izbjegli dolazak na preglede i izbjegli da izlažu opasnosti svoj i život drugih pacijenata. Besplatan poziv je bio omogućen i sa drugih mreža.
Organizovali smo sa Ministarstvom nauke, Ministarstvom kulture i UNDP-om Coronathon. Potom smo pomogli organizovanje prve onlajn konferencije ,,Ekonomija u doba korone“, koja je imala preko 21.000 pregleda.
M:tel je prepoznat kao lider na polju digitalizacije u Crnoj Gori, pa s posebnim zadovoljstvom ističem projekat prve digitalne učionice u Crnoj Gori. Vrijednost donacije M:tela u ovom projektu je oko 250.000 eura.

 U prvih pet mjeseci profit porastao tri odsto 

 POBJEDA: Kakvi su preliminarni podaci o poslovanju M:tela u dosadašnjem dijelu godine?

LUČIĆ: Po prvih pet mjeseci vidimo da će nam godina biti malo bolja od prošle. Ostvarili smo rast neto profita od tri odsto. Nivo prihoda glavnih usluga nam je u blagom porastu. Npr. rast postpejd prihoda je četiri odsto. Veoma smo zadovoljni što smo uspjeli da ostvarimo nivo finansijskih razultata od prošle rekordne godine, pa čak u nekim segmentima i da ih poboljšamo.

 Zbog loše sezone pad pripejd korisnika

POBJEDA: Kakve rezultate je M:tel ostvario u prodaji svojih proizvoda-usluga i da li ste zadovoljni prodajom u 2020?

LUČIĆ: Nastavili smo da rastemo u segmentima postpejda u mobilnoj, fiksnog interneta i TV. Što se tiče pripejda s obzirom da su smanjene sezonske aktivnosti imamo pad korisnika. Zadovoljni smo rastom korisnika fiksnog interneta i TV. Posebno bih istakao kontinuirani rast naše nove usluge m:sat.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *